8.02.2013 г.

Българо-съветската дружба възкръсва във филма „Братя”


Двама братя са влюбени в едно и също момиче - привидно това е сюжетът на новата копродукция на Русия, България и Азербайджан. Един по-дълбок поглед обаче разкрива, че конфликтите в "Братя" са съвсем други. Скромната азерска общност във филма и измамната идилия, която я обгръща, са всъщност център на разказа. Символ на илюзорния покой е пчеларят Джалил, живеещ честно и кротко, с уважение към семейните и гражданските ценности. Крехкият му вътрешен мир е разклатен от появата на красиво младо момиче в съседство, както и от прибирането у дома на проблемния му по-малък брат.
Историята е разказана по класически бавно, с постепенни внушения и надграждане на едни и същи мотиви. Дъхът от големите руски филми не е случаен - продуцент на "Братя" е големият сценарист Рустам Ибрахимбеков, останал в историята с "Бялото слънце на пустинята", "Изпепелени от слънцето", "Сибирският бръснар" и други знакови сценарии. Режисьор е неговият брат Мурад, двамата пък са синове на писателя Максуд Ибрахимбеков. Фамилията владее свободно езика на киното и това си личи по замайващата атмосфера на "Братя", която остава у зрителя дълго след финалните надписи.
Продуцент на филма от българска страна е "Мирамар филм" на Илиян Джевелеков, Георги Димитров и Матей Константинов. Фирмата е свързвана с нашенските "Дзифт" и Love.net, а сега продължава и богатата история на българо-съветската дружба в киното. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар