19.02.2013 г.

Ще свали ли „токовия удар” цената на еленергията?


След „токовия удар” на протестите е на път да стане чудо – еленергията да стане по-евтина. Вече имаме първата жертва на протестите – самозапалелият се във Велико Търново. Дянков е свален, злополучната шефка на ДКВР също, а бившия регулатор Семерджиев го заплашва прокурор.
От 1 март може да бъде намалена цената на тока с 8 %, ако ДКЕВР се съгласи , заяви премиерът Бойко Борисов на първата пресконференция, след като в понеделник предложи структурни промени в кабинета.
На брифинга в Гранитна зала на Министерския съвет е регионалният министър Лиляна Павлова, която ще заеме вицепремиерското кресло на финансовия министър в оставка Симеон Дянков.
Борисов получил отворено писмо с искания по точки от Инициативен комитет, пратено от Даниела Пеловска, участник в протестите. Борисов съобщи, че писмото съдържа седем точки.
Първото искане на протестиращите е незабавно да се отмени взетото от ДКЕВР решение за увеличение на цената на тока с 13 % от 1 юли 2012. Премиерът подчерта, че регулаторът е независим и само той може да вземе такива решения.
Борисов категорично отказа искането за национализация на електроразпределителните дружества.
Против съм преминаването на ЕРП-тата в ръцете на държавата, заяви Борисов.
„Трите ЕРП-та са глобени днес. В рамките на днешния ден ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ“, обяви премиерът.
Във връзка с протестите премиерът заяви, че всички могат да заведат колективни искове и ако имат 20 % увеличаване на цената на тока по фактурите, да заведат жалби. Борисов разговарял с шефа на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.
Премиерът призова гражданите, които имат съмнения за кражби на ток от съседите, да сигнализират.
Ако се национализират и тръгнат да се гонят, трябва да платим няколко милиарда само за ЕРП-тата, за „Мариците“ не ми се и мисли, заяви премиерът, обяснявайки защо е против национализацията.
Премиерът отново заяви, че се надява вината на бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев да бъде доказана в съда.
С думите си индиректно една от протестиращите Даниела Пеловска защити правителството. Тя коментира, че няма други управляващи, които толкова бързо да са отговорили на внесено писмо.
Хората 23 години се нагледаха на такива зулуми, на такива лъжи и нямаше нито един осъден, заяви Пеловска. Тя питала Борисов какво се случва с Румен Овчаров, с Шулева, защото по думите й те трябва да отговарят за криминални деяния срещу народа си.
Диана Канева от Сандански също заяви, че е от хората по площадите. Днес били поканени от енергийния министър Делян Добрев и присъствали на вземането на решенията за това „какво ще се случва“. Сега чакаме ефекта, заяви тя и призова протестиращите да не вандалстват на улицата и „народното нещастие да не се яхва“.
За успокояване на страстите на улицата призова и Борисов. Той призна демократичното право на протест, но без вандалски прояви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар