6.02.2013 г.

Забраняват клането на животни в дворовете


Традиционното клане на прасе вече ще е незаконно. На други домашни животни също, така искала Европа!
До края на март земеделското министерство ще представи пълен "екшън" план, забраняващ клането на едри преживни животни в дворовете заради риска от зарази. Според предложенията в Закона за храните за тази цел ще се използват общински кланични пунктове с назначени ветеринари, които да взимат проби от животните. Всяка община ще трябва да реши дали да изгради пунктове или не. Ако в близост няма такива, хората ще трябва да ползват т. нар. "мобилни кланици". Това ще са коли с екип от професионални колачи, обясни вчера директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Предвидените в закона глоби варират от 3500 до 5000 лв.
"Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например", отбеляза агроминистърът Мирослав Найденов. Според него изискването е спешно и наложително, защото ЕК ни пришпорва да въведем промените. В противен случай може да се наложи да плащаме санкция от хиляди евро на ден. В момента у нас има около 90 кланици, но според Найденов те не са достатъчно и са прекалено отдалечени.
Това ще е поредния удар по и без това едва кретащото ни животновъдство. И без друго и сега мнозина са закононарушители, защото отглеждането на домашни животни в дома противоречи на изискванията – фермата да е извън населеното място.
Друга промяна в закона забранява на ресторантите да изхвърлят отпадъците от храна в кофите за битов боклук. Те ще трябва да се изсипват в специални контейнери, а след това да се предават на екарисаж. Санкциите при неизпълнение ще са от 5000 до 7500 лв., а при повторно нарушение - от 7500 до 10 000 лв. До 100 000 лв. ще стига глобата при нарушаване на наредбата за млечни продукти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар