4.02.2013 г.

„Арго” дръпна напред в надпреварата за „Оскарите”, заигравайки се с американския патриотизъм

 Филмът "Арго" на Бен Афлек за успешната операция по изтеглянето от ЦРУ на американските дипломати от Иран по време на Ислямската революция през 1979 г. спечели наградата в главната категория (за най-добър режисьор) на Гилдията на режисьорите на САЩ, съобщиха световните информационни агенции.
Актьорът и режисьор Афлек успя да се пребори за отличието в надпревара с Катрин Бигълоу, номинирана за "Враг номер едно", Том Хупър - за "Клетниците", Анг Лий за "Животът на Пи" и Стивън Спилбърг за "Линкълн".
Според аналитици след поредицата награди, сред които "Златен глобус" за най-добър драматичен филм и за най-добър режисьор, на Гилдията на продуценти и на Гилдията на филмовите актьори в категорията най-добър актьорски състав, именно "Арго" на Бен Афлек е основният претендент за "Оскар" в най-престижната категория. През 65-годишната история на Гилдията на режисьорите мнението на членовете й и на киноакадемиците за "най-добър филм" съвпада над 50 пъти. Само 6 пъти отличията се различават. А първоначално с 12-те си номинации лентата "Линкълн" на Стивън Спилбърг изглеждаше безспорен фаворит.
Бен Афлек обаче не може да претендира за"Оскар" в режисьорската категория, тъй като изненадващо не бе включен в списъка на номинираните. От него неочаквано отпаднаха също Катрин Бигълоу, Том Хупър и Куентин Тарантино, но намери място Михаел Ханеке.
 "Не изпитвам нищо друго освен уважение към Американската киноакадемия" - заяви на церемонията Бен Афлек.
Отличието на Гилдията на режисьорите за най-добър режисьор на комедиен сериал беше присъдено на друг млад творец, на Лена Данъм за "Момичета". За най-добър режисьор на документален филм бе признат Малик Бенджелул за "В търсене на захарния човек" /Searching for Sugar Man/.
В категорията най-добър режисьор на телевизионен или минисериал отличието бе връчено на Джей Роуч "Играта се промени" /Game Change/. Райън Джонсън взе наградата в категорията най-добър режисьор на драматичен сериал за "Breaking Bad".
На 65-ата церемония на Гилдията на режисьорите в театър "Долби" в Лос Анджелис отличието за принос в киното беше връчено на 80-годишния Милош Форман, създал култовите филми "Полет над куковиче гнездо" и "Амадеус". Самият Форман не присъства лично на церемонията поради болест.
Гилдията на режисьорите основава наградата си през 1948 година. За изминалите оттогава 65 години списъкът на лауреатите се разширява и вече включва най-добрите режисьорски постижения в областта на телевизията, документалното кино и рекламата.
С връчването на наградите на Гилдията на режисьорите завърши "предоскаровия" сезон на отличията. Гласуването на най-големите и престижни награди в киното - "Оскар"-ите започва на 8 февруари. Девет продукции ще си оспорват отличието за най-добър филм - "Любов", "Арго", "Зверовете от дивия Юг", "Джанго без окови", "Клетниците", "Животът на Пи", "Линкълн", "Наръчник на оптимиста", "Враг номер едно".
Наградите "Оскар", присъждани от Американската академия за кинематографично изкуство и наука, ще бъдат раздадени за 85-и път на церемония в театър "Долби" в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд на 24 февруари. Водещ на шоуто ще бъде Сет Макфарлан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар