25.02.2013 г.

Без изненади „Арго”- обра „Оскарите”

Изненада нямаше и "Арго" получи наградата "Оскар" за най-добър филм при 85-то връчване на отличията на Американската академия за кинематографично изкуство и наука в Холивуд. Ден преди това на „Антиоскарите”, най-много „Златни малинки” взе втората част на вампирската сага „Здрач:Зазоряване”, като филма взе седем антинагради, като категорично бе определен за най-лош филм, най-лошо продължение, най-слаби актьори и т.н.
Изненадата беше, че в жива връзка от Белия дом във Вашингтон наградата обяви първата дама на САЩ Мишел Обама.Това бе очевиден жест към историята, разказана във филма на Бен Афлек, а и заради успеха на актьора Даниъл Дей-Луис в ролята на президента Линкълн в историческия филм на Стивън Спилбърг.
Дей Луис е първият актьор с три награди "Оскар" (преди това за "Левият ми крак" - 1989, и "Ще се лее кръв" - 2007). Толкова има и Джак Никълсън, но за изпълнения на поддържащи роли. 55-годишният Даниъл Дей-Луис, който има британско и ирландско гражданство, спечели всички основни отличия през сезона: "Златен глобус", БАФТА и приза на американската Гилдия на филмовите актьори.
В категорията за най-добър филм бяха номинирани още "Любов" (при чуждоезичните продукции), "Зверовете от дивия Юг", "Джанго без окови", "Клетниците", "Животът на Пи"
(тук има и българска следа – нашенският художник Любомир Христов работи в екипа по ефектите, точно за това филма получи един от „Оскарите” си), "Линкълн", "Наръчник на оптимиста" и "Враг номер едно".
Политическият трилър "Арго", който обра всички призове през сезона, описва уж реални събития, свързани със служителите в американското посолство в Иран през 1979 г. - дипломатическа катастрофа, която коства втория президентски мандат на демократа Джими Картър.
Информационните агенции напомниха, че този спомен е лош за Демократическата партия на Барак Обама, но сюжетът на филма, разказващ за абсурдно смелата операция по спасяването на шестима американци, организирана от ЦРУ, е спестила много повече неприятности на тогавашния президент.
"Арго" е едва втори случай на награден с най-високото отличие филм, чиито режисьор не е номиниран в режисьорската категория. Първият е бил "Да возиш мис Дейзи" през 1989 г.  Но "Арго" беше абсолютен фаворит, след като спечел наградите на гилдиите на режисьорите, сценаристите, продуцентите и филмовите актьори, наградите "Златен глобус" и БАФТА. Призът бе приет от продуцентите Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов.
Роденият в Тавайн режисьор Анг Лий спечели втория си "Оскар" за филма "Животът на Пи", създаден по едноименния роман на Ян Мартел. Първият през 2006 г. му донесе драмата "Планината Броукбек". "Жинотът на Ли" имаше 11 номинации и е възхвалявана от критиката за умението на Лий да вдъхне живот на сложно литературно произведение.
Ето всички награди:
- Най-добър филм - "Арго";
- Най-добър актьор - Даниъл Дей-Луис за "Линкълн";
- Най-добра актриса - Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста";
- Най-добър режисьор - Анг Лий за "Животът на Пи";
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Кристоф Валц за "Джанго без окови";
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Ан Хатауей за "Клетниците";
- Адаптиран сценарий - Крис Терио за "Арго";
- Оригинален сценарий - Куентин Тарантино за "Джанго без окови";
- Късометражен анимационен филм - "The Paperman";
- Анимационен филм - "Храбро сърце";
- Операторско майсторство - "Животът на Пи";
- Визуални ефекти - "Животът на Пи";
- Костюми - "Ана Каренина";
- Грим и прически - "Клетниците";
- Късометражен филм - "Curfew";
- Късометражен документален филм - "Inocente";
- Пълнометражен документален филм - "В търсене на захарния човек";
- Най-добър чуждоезичен филм - "Любов" на Михаел Ханеке;
- Звуков мишунг - "Клетниците";
- Монтаж на звукови ефекти - "007 координати: Скайфол" и "Враг номер едно";
- Сценография - "Линкълн";
- Монтаж - "Арго";
- Оригинална музика - Майкъл Дона за "Животът на Пи";
- Песен към филм - Адел за "Скйфол".
Предварително връчените награди "Оскар":
Почетен хуманитарен "Оскар" - награда "Джийн Хершолт" - Джефри Каценберг, бивш председател на подразделението за кино на "Уолт Дисни ко." и основател и главен изпълнителен директор на "Дрийм Уъркс Анимейшън";
Почетен "Оскар" - Хал Нийдъм, дългогодишен каскадьор;
Потечен "Оскар" - Д. А. Пенебейкър, автор на документални филми от 60 години и пионер на метода "синемa веритe" (правдиво кино);
 Почетен "Оскар" - Джордж Стивънс младши, основател на Американския филмов институт (АФИ).

Няма коментари:

Публикуване на коментар