18.02.2013 г.

100 години Боливуд ще честват в Кан


Техните филми са пищни, цветни, красиви. Боливуд ще вдъхне нов нюанс на тазгодишното 66-о издание на кинофестивала в Кан.
Тази година организаторите подготвят специална панорама, с която да бъде отбелязан 100-годишният юбилей на индийското кино, съобщи ИТАР-ТАСС.
Инициативата бе обявена от премиера на Индия Манмохан Сингх след разговорите му с президента на Франция Франсоа Оланд, който е на официално двудневно посещение в страната, пише БТА.
"Културата е важен компонент на индийско-френските отношения, подчерта Сингх. Новата програма за културен обмен и решението на френските кинофестивали, в това число и на този в Кан, да бъде отбелязан 100-годишният юбилей на индийското кино, ще способстват за укрепването на нашите културни връзки".
Индийското кино започва своето летоброене на 21 април 1913 година, когато се е състояла премиерата на първия пълнометражен филм местно производство - "Раджа Харишчандра".
Продукцията се основаваше на индуистки легенди, разказани в епоса "Махабхарата". В наши дни киноиндустрията в Индия произвежда годишно над 1000 филма. Така например само през 2010 година на големия екран бяха прожектирани 1274 кинотворби, в това число 215 на хинди и 204 на тамилски език.
Такова голямо количество кино не се снима нито в САЩ, нито в Китай, нито в която и да е друга държава на света. Следващият фестивал в Кан ще се проведе от 15 до 23 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар