8.02.2013 г.

Как оцелява младият татко, описва Скот Мактавиш


Забавният и остроумен Скот Мактавиш споделя солидния си родителски опит в чудесното „Ръководство за оцеляване на младия татко”.
Скот Мактавиш още в самото начало отбелязва отправната точка на амбициозното си и забавно „Ръководство за оцеляване на младия татко”: „Не съм акушер-гинеколог, педиатър или психолог. Не, просто мъж, който вече два пъти е минал по тоя път и е успял да му хване цаката и да се сдобие с безброй безценни трикове и тайни, които ще ти помогнат да се подготвиш за предстоящото физическо, психологическо и емоционално изпитание, наречено бащинство".
По този начин татковците вече могат да бъдат спокойни, защото разполагат с ръководство, което ще им помогне не само да оцелеят, но и да заплуват в свои води през най-объркващите и стресиращите моменти от бременността, раждането и първите месеци след това. За мнозина животът с новото попълнение се превръща в бойно поле и именно затова Мактавиш решава да напише армейско помагало за новобранците – стегнато и пълно с безценен личен опит и спасителни съвети, които само друг препатил татко може да сподели. Това хумористично, но и практическо ръководство включва достъпна за всеки информация по въпроси като прерязване на пъпната връв, устройство и функциониране на НСП (новото семейно попълнение), хранене и къпане на НСП, оцеляване в условията на постоянно будуване, разпускане без помощта на алкохол и големият майтап с бюста.
...А накрая, в култово формулирания и структуриран речник за изучаване, проумяване и и усвояване на важните и тематични дефиниции, авторът обяснява десетки термини, които винаги са звучали сякаш на китайски за средностатистическия мъж: камизолка, неразливаема чашка, епизиотомия, бебешки шезлонг и други подобни.
Свежото, симпатично и полезно издание „Ръководство за оцеляване на младия татко” е книга-изживяване. Нейният автор пък е точно човекът, който най-добре би се справил с поднасянето и формулирането на съдържанието: Мактавиш е режисьор и сценарист на филми, писател и баща на две изключително пъргави момчета. Живее в Шарлътсвил, но през част от времето работи в Ню Йорк. Точно така: той е отдаден както на работата, така и на семейството, а с годините е натрупал богат опит на бебешкото бойно поле, поради което сега той е железен ветеран.

Няма коментари:

Публикуване на коментар