7.02.2013 г.

Николай Банев стана… борец против корупцията

Известният приватизатор от близкото минало Николай Банев, чието име в архивите на вестниците често се среща из материалите за фалирали предприятия, обяви, че ще се бори срещу злоупотреби, измами и бандити-политици чрез специален сайт – zloupotrebisvlastbg.com, който скоро трябва да заработи.
В него ще бъдат събирани данни за корупция и ще се прави "анализ на престъпните действия на всички властимащи за последните 15 години", обяви самият Банев.
Повод за острото недоволство и новата инициатива на Банев изглежда е факта, че загуби собствеността си върху къмпинг "Градина", след като беше продаден, заради неизпълнени ангажименти по приватизационния договор. Къмпинг "Каваци" също е в такава процедура.

Народният будител

С драматичен патос Банев обяви, че българското общество не е свободно и е време "да се събуди". Банев припомни думите си от началото на мандата на ГЕРБ, че спечелилите изборите са бандити, а сегашното правителство налага "демократичен тоталитаризъм". По думите му кампанията в сайта не е само за интересите на неговия холдинг "АКБ Форес", а е в интерес на всички останали предприятия в държавата и противници на правителствения режим.
Според Банев цялата съдебна система е прогнила и се командва от един център, каквато е била и целта на вътрешния министър. По повод лошата правораздавателна система собственикът на "Русалка" даде за пример неговото дело за къмпинг "Градина", заведено от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
То беше изгубено от Банев на всички съдебни инстанции и в резултат преди няколко месеца къмпингът беше продаден на търг, с парите от който да се покриват дълговете към АПСК. Преди дни излезе и обявление за продажба на "Каваците", поискана заради същия дълг.

Нито стотинка задължения

Собственик на имота е "Хелио тур-с", в което бяха обединени къмпинг владенията на Банев, а дълговете са на свързаното с него "Приват турист" заради неизпълнени приватизационни ангажименти. Къмпингите, както и курорта Русалка, Банев придобива в края на 90-те години.
Днес Банев заяви, че не дължи нито стотинка на АПСК и е изпратил сигнал до главния прокурор за нарушения в агенцията. По думите му новият обвинител Сотир Цацаров е действал много бързо, за разлика от предшественика си Борис Велчев и чрез ВКС сигналът вече е препратен към Окръжната прокуратура в Бургас. Минималната цена искана за 35 дка от "Каваците" 1.34 млн. лв., а дългът, който АПСК търси, е над 1.7 млн. лв., частично покрити от продажбата "Градина".
Банев настоява, че там има сериозни злоупотреби и посочи, че ЦКБ е финансирала без обезпечение сделката за покупката му от фирма, регистрирана дни преди това. Имотът беше купен от "Камп интернешънъл", дъщерно дружество на друг бивш приватизационен фонд - "Холдинг Нов век". Той сега се свързва със собствениците на  "Химимпорт", който е мажоритарен собственик на ЦКБ.
Николай Банев започва бизнеса си в началото на 90-те години с охранителна фирма, като по време на масовата приватизация чрез "АКБ Форес" изкупува множество предприятия, голяма част от които вече са затворени или в несъстоятелност. В такава процедура сега са троянският производител на електромотори "Елма" и химическият "Полимери".

Няма коментари:

Публикуване на коментар