18.02.2013 г.

Балканското кино обра овациите и призовете на Берлинале


Големият победител на 63-тото Берлинале е Източна Европа, обобщи "Дойче веле". За първи път "Златната мечка" бе присъдена на румънски филм. Наградата на журито пък взе босненска лента. А германците си тръгнаха с празни ръце от фестивала, констатира медията.
"Позата на детето" - така се казва филмът на режисьора Калин Петер Нетцер, който грабна "Златната мечка" на 63-тото Берлинале. В румънската драма една майка се опитва да спаси от затвор сина си, който е прегазил и убил дете на пътя. "Позата на детето" е разказ за вина, отговорност и корупция.
Голямата награда на журито пък която се смята за втората най-престижна награда на "Берлинале", бе присъдена на полудокументалния филм от Босна и Херцеговина "Епизод от живота на събирача на желязо". Лентата разказва за мизерното съществуване на едно ромско семейство. Неин режисьор е носителят на "Оскар" за "Ничия земя" Данис Танович. Главният герой в "Епизод от живота на събирача на желязо", безработният босненски ром Назиф Мужич, получи "Сребърна мечка" за най-добър актьор. Във филма Мужич играе самия себе си.
Ето и още три имена на победители: чилийката Паулина Гарсия бе удостоена със "Сребърна мечка" за най-добра актриса, американецът Дейвид Гордън Грийн получи "Сребърна мечка" мечка за най-добър режисьор за комедията Prince Avalanche, а лентата Parde на иранския режисьор Джафар Панахи, който е под домашен арест в своята страна и има забрана да практикува професията си, грабна наградата за най-добър сценарий. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар