18.03.2011 г.

Музика, театър, карикатури и литература на тазгодишните „Чудомирови празници”

21 са проявите, които включва програмата на тазгодишните "Чудомирови празници".
По традиция те се откриват в Казанлък, в деня на раждането на патрона на празниците- Чудомир. Видният туриец , известен повече с творческия си псевдоним, отколкото като Димитър Чорбаджийски е роден на Благовец- 25-ти март.
Организаторите на празниците - Община Казанлък и фондация „ Чудомир" ще предложат на жителите и гостите на Казанлък театралния фестивал „Комедиен хит на сезона". В рамките на фестивалните вечери със свои постановки ще се представят Драматичен театър Пловдив с „Детектор на лъжата" , Мариус Куркински със своя моноспектакъл „ Български разкази" , Малък градски театър „Зад канала" с „Балкански синдром" по Станислав Стратиев и Театър „ София" с „Тримата мускетари" на Атанас О`Махони.
Запазеното място в първата празнична вечер и този път ще е за книжни премиери на Чудомирови сборници. ЛХМ „Чудомир" и едноименната фондация ще представят четвъртия сборник с разкази на Чудомир на сръбски език „ Нашенци".
Преводач и на този сборник е професор д-р Бранко Ристич. Проявата е съвместна с библиотека „Искра" и Списание „ Кула" в Казанлък.
Чудомировата изложба тази година е под надслов „Кръговрат" . Тя ще се открие в първата празнична вечер.
За четвърта поредна година и казанлъшките фотографи и Браншовото им сдружение спазват своята мартенска традиция - на 26-ти март е откриването на специалната експозиция от Четвъртия национален фотоконкурс „ Човекът до мен".
В рамките на Чудомировата седмица в Казанлък със свой концерт на 26-ти март ще гостува група „Сигнал". Казанлъшка премиера ще има и нашумялата книга - хит на Христо Смоленов и Христо Михайлов- „Тайното знание на Черноморската Атлантида". Първа премиера ще направи на казанлъшка сцена и книгата на доцент д-р Пенчо Пенчев „ Как се наливаха основите /”Към ранната история на корупцията в България/".
В празничните дни за почитателите на операта, по повод 111-та година от раждането на първата българска опера е и специалният реферанс с първото концертно изпълнение на операт на Емануил Манолов на „ Сиромхкиня".
За любителите на фолклора е концертът на Анасамбъл „ Загоре" ,посветен на 55-та годишнина от неговото създаване.
Традиционното неделно матине в рамките на празниците е за дуото „Знаменити юбиляри" - Нина Куюмджиян /цигулка/ и Анаида Агопян /пиано/.
Специален реферанс за почитателите на Мелпомена в Международния ден на театъра е „Завещанието на целомъдрения женкар", спектакъл на Ивайло Христов и Театър „ Българска армия", със специалното участие на Васил Михайлов.
В рамките на празниците свои изяви ще имат и двама казанлъшки творци- сатирикът Румен Сомов показва своя авторски спектакъл „ Трябва да съм луда"на сцената на читалище „ Възродена Искра" , а карикатуристът Дечко Николов отбелязва своите 70 години с изложбата „ Карикатурна сергия" и хумористичния роман „ Провинциален херой".



Няма коментари:

Публикуване на коментар