7.03.2011 г.

Два български филма, включени в конкурсната програма на София Филм Фест

кадър от "Тилт"
Международното жури на 15-ия София Филм Фест ще определи основните награди на фестивала.
Тази година 173 филма от 54 държави проявиха интерес към Международния конкурс на София Филм Фест. Сред кандидатствалите имаше филми от Австралия, Кения, Тайланд, Нигерия, Нова Зеландия, Филипините... Финалната дузина включва разнообразна палитра от филми от 4 континента – копродукция на Португалия, Русия, Испания и Бразилия, филми от Израел, Иран, Ирландия, Великобритания, Турция, Унгария, Швеция, САЩ, още една копродукция – на Германия и Аржентина, и за първи път в историята на София Филм Фест – два български филма.
Това са „Подслон” на Драгомир Шолев и „Тилт” на Виктор Чучков-син. „Тилт” се превърна във втория най-касов български филм, след „Мисия Лондон”.
Филмът “Подслон” по сценарий на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев е представян като проект в рамките на „София Мийтингс” през 2007 г. и е пълнометражен дебют за Драгомир Шолев (който печели през 2005 г. наградата Jameson за късометражен филм с „Преди живота, след смъртта”).
Оператор на „Подслон” е Крум Родригес, продуцент – Росица Вълканова, музиката е на Васил Гюров, а в ролите ще видим Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина.
Във филма 12-годишният Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, вече е почти пънкар.
Господин Стойчев не може да разбере защо, след като е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”.
След световната си премиера в секцията „Нови режисьори” в Сан Себастиан изпълнената с мрачен хумор драма ще заживее богат фестивален живот благодарение на факта, че представлява свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията.
Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене.
Копродукцията между България и Германия “ТИЛТ” е режисьорски дебют на Виктор Чучков-син, по сценария работят той и Борислав Чучков.
Зад камерата е Рали Ралчев, музиката е дело на Виктор Чучков, продуцент е Борислав Чучков.
Ролите във филма са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов.
В началото на 90-те години четирима приятели търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра.
Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порнофилми. Бащата на Беки – действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор.
Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар