25.03.2011 г.

Тур по пладне, старозагорско време

Как се прави културен туризъм в СЗ/BG?

За развитието на културения туризъм се говори много. Крайната цел е, разбира се, да се направят пари от множеството туристи, които имат интерес към многобройните културни ценности, с които според „експерти” страната ни е пребогата. Идеи в тази насока има много, включително и в Стара Загора. Виж резултатите са спорни!

Часовникът на пощата е спрял около пладне по старозагорско време

Това е най-стария град

то от самото име си личи и не трябват повече доказателства. Ако искате по-нов град – идете в Нова Загора, тя е на 30-тина километра на изток. В града на липите (на поетите и правите улици) наистина се намират най-старите запазени неолитни жилища в Европа. Затова от години бе подета кампания, че града е на 8000 години?! Музейните работници обаче опонираха – тогава не е имало град! И буквално бяха „разгромени”, че нищо не разбират от история и напразно харчат парите на данъкоплатците. Естествено само от музея са виновни, че потокът от любителите на местната култура и историческо наследство още не са залели града.

Всъщност най-старата сграда в Стара Загора е „Ески джамия”

на около 500 години. През 70-те години на миналия век бе съборено нейното минаре, а от години купола й тече. Повече от година той е прикрит с „винилова шапка”. Така временно е спрян теча в основното помещение, но така чаканите пари за реконструкция все не идват. Джамията е изградена върху основите на православен храм, като археолозите са открили на същото място и следи от езически олтар. След опожаряването на града при Освободителната война оцелява още една сграда – т. нар. Чифте баня, която обаче е съборена през 30-те години на миналия век. През социализма по-голямата част от старата градска архитектура бе съборена и сега отвсякъде се извисяват последните постижения на старозагорската архитектурна мисъл – предимно високо строителство. Така в града с 8011-годишна история повечето сгради са ново строителство. Така че, ще ме прощавате, но с какво ще се привлекат туристи. Рим е само на около 3000 години, но има значително повече атрактивни туристически обекти. Същото важи и за други „млади” антични градове като Вавилон, египетската Тива и т.н.

Общината има ясна визия за развитието на туризма?

И то във всичките му разновидности. Има общ проект с общините – Сливен и Лариса и френския департамент Де Ла Дром (той пък къде се намира?). Отскоро по селата масово се провеждат фестивали – на пъпеша, на билките, на тиквата и т.н., които ще привличат туристи и извън областния център. Дори на всички села бяха направени сайтове, които разкриват „разнообразните възможности”, които очакват посетителите им. Резултати обаче няма...
Двама бизнесмени – Пламен Русев и Николай Далаков след години успяха все пак да прокарат идеята си в общината да се построи паметник на „Центъра на Вселената”. Някои заподозряха в идеята им обикновен рекламен трик – да популяризират бизнеса си. Но проекта им все пак има резон, макар и да изглежда ексцентричен. Той обаче ще остане поредното дело на ентусиасти ако няма обща визия за развитието на туризма. А такава няма!
Преди повече от година „Загорка” откри музейна бира в пивоварната. Сайтът на „пивкия музей” е професионален, но от фирмата не съобщават колко са посетителите. Туристи се допускат само за няколко часа в последните три дни на седмицата, но има изискване за минимален и максимален брой на групите. Освен тура, туристите любители на светлото пиво могат да закупят и различни сувенири и да опитат „жива бира”. Уви този факт не е много известен и мнозина са си тръгвали разочаровани – „давейки” разочарованието си с „жива бира”, която се продава в някои заведения в Зарата.

Пиано-бар в музея

500 лева месечно ще плащат наемателите на кафенето в откритата наскоро сградата на Регионалния исторически музей в Стара Загора. С единодушно решение от 25 март 2010 година Общинският съвет дава съгласие обектът да бъде отдаден под наем за пет години с начална тръжна цена 450 лева. След три процедури с явно наддаване заведението е взето от фирма, близка до общинския съветник Ганко Ганев. По време на последния мандат той успя да наеме няколко централни заведения в града на липите, включително и това в сградата на общината. Заради проблеми в пожароизвестителната и охранителната система, ремонтните дейности там временно са замразени. От своя страна в музея се опасяват, че търговският обект ще застраши сигурността на експозициите. Заралии много добре помнят пожара в Операта, който тръгна от бинго зала, която беше в самата сграда на оперния театър. Чак миналата година Операта бе възстановена и то с цената на много средства – включително и от общински заем.
Обектът „кафе“ в сградата на РИМ на пръв поглед е самостоятелно обособен, отделен със стъклени стени и врати от останалата част на музея и с отделен вход. Намира се в идеалния център на града и общата му площ е 215 кв. м. Преди една година 38 общински съветници единодушно решават да го дадат под наем на търг с явно наддаване с първоначална цена 450 лева. За сравнение бистро в кв. „Кольо Ганчев“ с площ 140 кв. м е с начална тръжна цена 415 лева. Въпреки ниската цена, на двата обявени от Общинската администрация търга през 2010 година кандидати за наематели няма. Едва на 25 октомври м. г. при третата процедура с явно наддаване се явяват три фирми - “Лъки“ ООД, „ДО-МИ-НИ„ ЕООД и „Маркет-2000“ ЕООД. Само с една стъпка от 50 лева, обектът е спечелен от „Лъки“, останалите се отказват, което замирисва на далавера.

Извън рекламираните туристически дестинации
Храмът "Въведение Богородично"


остават някои места, свързани с най-новата ни история. Например паметникът, под който е сложен основния камък при възстановяването на града. Той се намира в централния градски парк. Също така недооценени са местата, свързани с обявяването на Балканската война – храмът „Въведение Богородично”, в който е обявен манифеста за войната, Бухчевата къща, където е отседнал Фердинанд и Строителния техникум, където е бил щаба на Действащата армия.
При откриването на новата сграда на музея, тя бе сравнена, поради естеството на архитектурата си, с пясъчен часовник. Часовници в града на липите има много, но повечето не работят. Този на Кукления театър бе направен навремето като една от най-големите атракции. Пеещите и танцуващи кукли обаче имат „собствен живот” – те „пеят и танцуват” в липса на синхрон – не на кръгъл и половин час, както е било в началото. Часовникът на пощата пък е спрял от години и показва около пладне (или около полунощ) старозагорско време. Най-новият градски часовник е на „Ротари клуб” до универсалния магазин. Той бе спрял за кратко, но вече отново работи, засега...
Най-интересното е, че посетителите на града се сблъскват с „гостоприемството” на заралии още преди да влезат в града. Строги табелки са изписани само с две думи – Стара Загора. Няма – Добре дошли, няма Welcome. А в другите градове не е така. В Казанлък на различни езици гостите ги посрещат с добре дошли в Долината на тракийските царе. В Раднево им пожелават – Приятен път, а в Джебелт дори са добавили и едно Хош гелдизим (извинете ако сме объркали нещо в поздрава). В Зарата подобно отношение се смята за досадна подробност.
Димитър СЛАВОВ 




Няма коментари:

Публикуване на коментар