24.03.2011 г.

Руснаци издават оригинала на „Тихия Дон”

Романът на Михаил Шолохов "Тихият Дон" за пръв път ще бъде издаден в авторския му вариант - тоест ръкописа, без поправките на редактори и цензори, предаде Лента.ру. По данни на в. "Вечерний Харков", книгата е подготвена за печат от руско издателство и ще бъде отпечатан в Украйна.
Предвижда се "Тихият Дон" да бъде издаден в един том в общ тираж 1000 екземпляра. Книгата трябва да се появи по книжарниците не по-късно от 9 април.
Текстът за печат е подготвен от писателя Александър Стручков и от по-голямата дъщеря на Шолохов. Леонид Мачулин, представител на харковското отделение на Съюза на писателите в Русия, е съобщил пред журналисти, че в новото издание ще бъдат възстановени няколко хиляди думи на Шолохов, а също цяла глава, посветена на въстанието в станица Вьошенская.
За пръв път романът "Тихият Дон" е издаден през 1927 година. Още тогава се появяват слуховете, че Шолохов не е автор на романа. Според една от версиите книгата е написана от разстрелян белогвардеец.
Ръкописите на първите две книги от романа дълго време се смятат за изгубени. Откриват ги едва през 1999 г., 15 години след смъртта на писателя. Графоложка експертиза потвърждава, че текстът е написан от Шолохов. През 2006 г. ръкописите са издадени, появяват се и в интернет.
Привържениците на традиционната версия за авторството на "Тихия Дон" твърдят, че откритите ръкописи поставят край на спора за това дали Шолохов е написал романа. Според противниците й обаче Шолохов просто го е преписал, за да предостави доказателства за авторството си. През 1965 г. Михаил Шолохов, носителят на Сталинска награда за литература става и лауреат на Нобелова награда за този роман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар