31.03.2011 г.

След бомбата зелените искат оставка на зам-кмета Балабанов


Оставката на заместник-кмета на Стара Загора Велизар Балабанов поискаха от премиера Бойко Борисов представители на Зелената партия в града. С писмо до главния прокурор искаме спешна проверка на сигнали за злоупотреба с власт, обяви днес Борислав Недев, местния лидер на Българските зелени.  От ГЕРБ – Стара Загора смятат, че за да се вземат политически мерки, първо трябва да има доказана вина.
Разполагаме с данни и доказателства от граждани, че Велизар Балабанов в качеството си на заместник - кмет е злоупотребявал с власт, каза Борислав Недев. Сигналите между 10 и 20, са събирани в последните пет месеца, допълни той. Един от сигналите до главния прокурор касае магазинът, който се стопанисва от жената, с която Балабанов живее на семейни начала. Павилионът през 2008 година бе взривен, а през 2009 запален. Според информацията на зелените има решение на предния общински съвет, че временната постройка трябва да бъде демонтирана. След встъпването на Велизар Балабанов в длъжност се оказва, че парцелът е с предостъпено право на строеж. Друг сигнал за конфликт на интереси касае настоящ общински проект за Античния град и Античния театър. Друг от сигналите е за нерегламентирани отношения на Велизар Балабанов със старозагорска фирма, която печели търговете за отдаване под наем на общински помещения, които след това се превръщат в заведения.. Борислав Недев припомни, че през 2008 година от тогавашното местно ръководство на ГЕРБ са поискали оставката на заместник-кмета от поста и от партията. Сегашният председател на областната структура на ГЕРБ Живко Тодоров, обаче отрече да е имало подобно решение на тогавашното ръководство. Трябва да има реални факти и да се докаже вината на Велизар Балабанов, за да се вземат политически мерки, допълни той. Борислав Недев потвърди, че е са му взимани натривки и че е разпитван в ОД на МВР по случая с взривения джип на заместник-кмета. В полицията е бил привикван и Христо Недялков – брат на депутата от ГЕРБ Недялко Недялков.
Това не е единствения скандал, в който е замесен зам.-кметът Балабанов. Той е завел дело за клевета срещу общинския съветник Борис Боричев. Според свидетели старейшината от групата на социалистите бил съобщил публично, че Балабанов е замесен в конфликт на интереси и корупционни схеми. Делото вероятно ще се проточи, както в повечето подобни процеси, които се завеждат за уронване на престиж. Това е твърде неприятно за местната структура на ГЕРБ, още повече че това става месеци преди старта на кампанията за местния вот. От сблъсъка на различните лобита сред герберите има опасност да обере негативите бъдещият кандидат-кмет, който със сигурност няма да бъде настоящия кмет проф. Светлин Танчев. Още в края на миналата година той обяви, че няма да се кандидатира на предстоящите избори. Балабанов беше шеф на предизборния щаб на миналия вот, но вероятно след скандалите, той също няма да участва в тазгодишната кампания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар