7.03.2011 г.

Кукери от Стралджа взеха приза от тазгодишните Маскарадни игри

Специалната награда на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев получи днес кукерската група от Стралджа. На 12-тия Международен фолклорен фестивал на Маскарадните игри, който се проведе на 6-ти март пред Община Стара Загора бе връчена и още една специална награда на председателя на Общински съвет Тенчо Руканов – за сурвакарската група от с.Банище, община Брезник.
Общо 10 състава бяха отличени равностойно – кукерските групи от с.Веселиново /община Шумен/, с.Дунавци /община Казанлък/, с.Горно Дряново /община Казанлък/, с.Победа /община Ямбол/, група „Арапи” от кв.”Макак”, гр.Шумен, с.Еленино, община Стара Загора, с.Кошарево /община Перник/, с.Търнава, община Тунджа, с.Зимница, община Ямбол. Поощрения получиха двата детски състава от града-домакин – на Целодневна детска градина №8 „Българче” и на Дом „Незабравка”, както и на Школата по изкуства към Общински детски център-Стара Загора.
Фестивалът бе открит от заместник-кмета на Община Стара Загора Белчо Белчев. Преди началото той прие ръководителите на делегации на двете групи от Полша и Румъния, които се изявиха по-късно и група от гр.Сегед, Унгария.
Групата от Румъния е към Българска културна асоциация „Седянка” в с.Бранище, а ръководителят Флорентин Стойчу представи селището и традициите му на чист български език. В 7000-но Бранище има много преселници от Силинстренско и много от възрастните хора още говорят български” – каза г-н Стойчу.
И ръководителят на състава от Закопане, Полша също перфектно владее български език. Г-жа Малгожата Внук е етнограф и преподава в Университета в Закопане, специалност българска филология. „Ние също имаме фолклорен фестивал и много често българските състави грабват приза ни „Златната брадва” – каза г-жа Внук. „Сред носителите на това отличие е и съставът за изворен фолклор от с.Дълбоки” – припомни на срещата Диана Атанасова, началник отдел „Култура и вероизповедания” в Община Стара Загора.
"Наричат Сегед Градът на фестивалите. Ние имаме и Маскараден фестивал, дори и Фестивал на розата. Един от най-известните ни фестивали е Фолклорният танцов фестивал през лятото и винаги се радваме на групите от България" - казаха представителите от Унгария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар