31.03.2011 г.

Съдружници се опитват с рейд за завладеят „часовите” вестници

Корпоративното рейдърство (насилствено завладяване на делове в дадена фирма) е характерно за Русия, но вече има такъв случай и у нас. Чрез съда с няколко дела ще се решава спора между собствениците на вестниците „24 часа” и „Труд” Христо Грозев и Карл фон Хабсбург от една страна и Огнян Донев и Любомир Павлов от друга. Това заяви потърпевшият Христо Грозев.
В официална позиция Донев и Павлов твърдят, че се чувстват заблудени от Грозев, защото той не е успял да осигури необходимото финансиране на дела си. Грозев отрича това.
Преди ден стана ясно, че 83% от „Медийна група България холдинг”, която притежава вестниците „24 часа”, „Труд”, „168 часа” и още няколко издания, са били прехвърлени на Огнян Донев и Любомир Павлов без другия собственик - Христо Грозев, да знае за това. Така Грозев остава с 9% собственост. Агенцията по вписванията обаче отказа да впише в Търговския регистър скандалната сделка по прехвърлянето на собствеността.
На 14 декември м.г. „ВАЦ Медиа Груп” и „БГ Приватинвест” обявиха, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България. Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество „БГ Приватинвест ГмбХ”. Обект на продажбата са водещите вестници „24 часа”, „Труд” и „168 часа”, както и списанията на пресгрупата. Сред активите ще бъдат и печатницата на прес-групата и фирмата за разпространение „Стрела”.
„Приватинвест ГмбХ” е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар