18.03.2011 г.

Българската армия „Бранкалеоне”

България е член на НАТО, но с какво може да бъде полезна на своите партньори от алианса? Не е ли заприличала армията на ентусиастите от някогашния култов филм армия „Бранкалеоне”? Героите в него искат да освободят Гроба Господен, но нямат нито оръжия, нито са много, нито знаят посоката към Йерусалим и затова обикалят в кръг Испания. Те се забъркват в серия от комични ситуации и едва не загиват от мавритански отряд. Накрая ги спасяват кастилски рицари, но граждането на нападнатия от арабите град им благодарят за смелостта и себеотрицанието!
Числеността на българската армия плавно върви към бройката 20 000 (в цялата ни нова история такава численост е имало само след подписването на Ньойския договор), пари за модернизацията й все недостигат и съюзниците ни също ни помагат за поддържането на „боеготовността”...
Държавният департамент на САЩ призна, че е поискал българското Министерство на отбраната да унищожи 500 зенитно-ракетни комплекса "Стрела 2М". Щатите са обещали 2.2 млн. долара на МО като компенсация за нарязването на оръжието, което е оценено от експерти на 25 млн. лв.  Сделката е по схемата – „кон за кокошка”.
За компенсация Вашингтон ще финансира операцията по прочистване на взривеното поделение в Челопечене. Все още в района на военната база, която гръмна на 3 юли 2008 г., има снаряди, които се намират във водоемите около нея. За изваждането им се чака американска техника.
Според Вашингтон подобни оръжия могат да се използват от терористи за сваляне на граждански самолети и хеликоптери и трябва да бъдат ликвидирани. В същото време САЩ усложливо са готови да ни продадат подобни ракетни комплекси срещу 40 000 долара за броя. Нима те не могат да попаднат в неправилни ръце, както това стана с талибаните, които продължават да използват старите си амуниции, включващи и „Стингъри” (американския аналог на „Стрела 2М), но вече срещу каолационните сили, сред които сме и ние? Явно нашите „герои”, които скоро видяхме на репортаж на Би Ти Ви няма да могат да използват неправилно оръжие, ако и де факто да бъдат обстрелвани с „приятелски огън”, попаднал в неприятелски ръце.
Нима НАТО има нужда от такъв съюзник и защо трябва да поддържаме такава армия? На нас и няколко батальона ни стигат – за паради и мисии...Останалите са ненужен разход, особено по време на криза!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар