18.03.2011 г.

Книгата на Хавиер Моро „Индийската принцеса” вече в книжарниците

Пенелопе Круз откупи правата за филмирането й

Бестселърът „Индийската принцеса“ на Хавиер Моро е любовна история, която ни води на магическо пътешествие в екзотична Индия от началото на миналия век.
Действието започва през януари 1908 година, когато 17-годишната Анита Делгадо влиза тържествено в Капуртхала, Северна Индия, възседнала пищно украсен слон.
Целият град се е стекъл, за да посрещне белоликата чужденка, която ще се омъжи за местния махараджа и ще се превърне в принцеса на Капуртхала.
„Индийската принцеса“ проследява почти приказната история на Анита Делгадо – андалуска танцьорка, която се запознава с индийския махараджа Джагатджит Сингх, намиращ се в Мадрид за сватбата на крал Алфонсо ХIII.
Следва класическа любовна история: махараджата е запленен от красотата и чара на младата испанка. Той успява да сломи съпротивата на религиозното й семейство със скъпи подаръци и обещания, че ще осигури на Анита щастлив и охолен живот в Индия.
Преди окончателното преместване в Азия младата жена прекарва известно време в Париж, където изучава езици, езда и изтънчени обноски, за да се превърне в достойна съпруга на един от най-богатите и популярни индийски владетели.
За Анита стартът на семейния живот е донякъде помрачен от откритието, че махараджата вече има няколко съпруги. Въпреки това Джагатджит е искрено влюбен в нея и двамата заживяват заедно по европейски обичай, като махараджата пренебрегва останалите жени в харема си.
Бракът им обаче предизвиква истински скандал в колониална Индия, както и недоволството на жените в харема. Въпреки това махараджата и новата му жена се превръщат в най-популярната двойка в страната – както заради полемиката около брака им, така и заради оживения светски живот, в който се впускат.
Книгата разказва историята на една красива испанка, превърнала се в принцеса, чиято корона е богато украсена, но и тежка.
Романът проследява историята на една от най-интригуващите светски личности в Испания от близкото минало, но и рисува и една правдива картина на Индия от началото на ХХ век.
Авторът ни пренася в приказния свят на махараджите, докоснали се до Запада, но и част от Изтока – с еротичните им вакханалии, с харемите им от Хиляда и една нощ, страстта им към бижутата, към дворците, фламенкото, ролс-ройсовете и лова на тигри.
За автора:
Хавиер Моро (1955 г.) е испански писател и журналист. Завършил е история и антропология в Париж.
Писането е в кръвта му: писателят Доминик Лапиер му е вуйчо, баба му и сестра му също пишат. Баща му работи в авиокомпания и благодарение на него Хавиер Моро пътува още от малък из целия свят.
За първи път посещава Индия, когато е четиринайсетгодишен, и по собствените му думи все още опитва да се съвземе от шока, който е предизвикала у него една толкова невероятна страна като Индия.
Работил е като журналист, автор е на книги на исторически, социални и екологични теми.
През 2005 г. излиза първото издание на романа “Индийската принцеса”. Оттогава досега книгата е спечелила над 1 000 000 читатели само в Испания и е преведена на 17 езика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар