1.03.2011 г.

Американският посланик лобира за първата ни генералка

Единадесет са жените в армията, които ще се борят за генералско звание при раздаването на пагоните догодина. В момента всички до една са с чин подполковник. Въпреки това вече се очерта фаворитът за първата жена генерал, предаде АСН.
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик даде вчера рамо на подполк. Невяна Митева. Дипломатът лично я посочи и обяви, че се надява тя да е първата дама сред висшия команден състав на армията. Уорлик се разговори за жените генерали на среща на министъра на отбраната Аню Ангелов с дамите под пагон.
От своя страна армейският шеф заяви, че се надява в най-скоро време да предложи на президента дама за генерал. В момента Митева работи в дирекция "Отбранителна политика" на Министерството на отбраната. Освен военна кариера тя има зад гърба си и редица спортни постижения.
Все още на нейно име се водят няколко републикански рекорда по плуване.
"Мое твърдо убеждение е, че и жените, като достойни участници в международни операции, могат да изпълняват задачи в напрегната обстановка с риск за живота и здравето си. Затова няма пречка те да служат там, където се чувстват най-полезни и желаят да се развиват", каза още министър Ангелов. Той припомни високите оценки, които бяха дадени на нашия контингент в Афганистан, където служат и жени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар