24.03.2011 г.

Синдикалисти искат да вдигнат заплатите и цената на въглищата в "Марица-изток"

AES скъса делови отношения с "Алстом Пауър"

Не е вярно, че Комисията по цени, доходи и жизнено равнище отхвърля предложението на синдикатите за увеличение на работната заплата от 1 юли, разясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. От конфедерацията бяха поискали 5.3% увеличение на бюджетните заплати, както и на пенсиите, като минимален механизъм за компенсиране на старата инфлация от 2009-2010 година. Те настояват за съпътстващи допълнителни мерки, които трябва да бъдат разчетени до средата на годината. А именно, колко ще стане инфлацията и как тя ще бъде компенсирана.
Вчера Комисията по цени, доходи и жизнено равнище имаше първо заседание. "Информацията, което изтече в медиите не е докрай коректно. Никой на тази среща не се е противопоставил на искането на синдикатите", изясни в Раднево Пламен Димитров: "Това, че няма още решение, още не означава, че някой е отхвърлил исканията за минималната работна заплата. Просто искат разчети. И това се прави в момента."
Димитров аргументира искането на синдикатите за по-високи заплати и пенсии така: "Най-ясният аргумент е, че повишената инфлация вкара повече приходи в бюджета от заложеното и министър Дянков не може да казва, че няма допълнително пари."
От КНСБ настояват да бъде подкрепено ръководството на Мини "Марица-изток" за увеличение цената на въглищата. "Ние не смятаме, че досегашната цена на въглищата дава възможност за инвестиции, за нужните ремонти и за подкрепата на доходите на работниците. Искаме следващите седмици да се стигне до договаряне на мерки, които компенсират доходите на работниците в мините. Това ще мине поне през възстоновяване на старата цена на въглищата от 74,56 лева за тон условно гориво. Нашето искане е да стигнем до цена 79 лева. От средата на годината това трябва да бъде факт", изясни Димитров.
Другото основно искане на КНСБ е работните заплати в Мините да бъдат увеличени: "Повече от две години заплатите не са променяни заплатите на хората, а цените вървят нагоре. С колко и по какъв начин ще стане увеличението, ще бъде решено. Може през ваучери, еднократни суми, през проценти или други възможности. Освен това, условията при, които работят хората не са променени от няколко години. Например подходите към трите рудника са в ужасно състояние. Ние поехме ангажимента като ръководство на Конфедерацията да съдействаме за ремонти и за възстановяване на пътищата".
В момента средната работна заплата в дружеството е 1320 лева.
На 21 март американската компания AES прекрати договора си с Алстом Пауър за изграждането на новата ТЕЦ, поради продължителните трудности със завършването и пускането в експлоатация на централата в рамките на предварително договорените срокове.
След като поеме довършителните работи в свои ръце, AES възнамерява в най-кратки срокове да проведе последните тестове и изпитания, необходими за получаването на разрешително за въвеждането на централата в експлоатация. Това ще бъде окончателната стъпка от дългия и сложен процес по пуска на ТЕЦ „AES ", който е основно приключен.
Алстом Пауър бе избран за Изпълнител на ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово" през 2006 г. в резултат на проведен международен търг. Изпълнителят пое задължението да проектира, оборудва и построи основните мощности на централата. Двата блока трябваше да бъдат завършени през 2009 година, но поради проблеми от разнороден характер, двете страни по договора се споразумяха да отложат окончателния пуск на мощностите за края на 2010 година. Тъй като централата не бе завършена и пусната в търговска експлоатация до тези по-късни дати, Ей И Ес взе решение сам да завърши въвеждането в експлоатация на блоковете на централата.
ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово" е първата голяма електрическа централа, която се строи в България за последните двадесет години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар