31.01.2011 г.

Американци консервират тец-а край Гълъбово

От началото на годината върви процес на консервация в двата блока на новата американска ТЕЦ край Гълъбово, съобщиха работници на площадката. Специалисти изразиха недоумение, че наместо да се ускорява работата след издадения акт 15 и да се върви към финализиране на монажните дейности, те на практика са спрени.
Представители на главния изпълнител – френската „Алстом пауър”, отказаха какъвто и да е коментар, но потвърдиха, че е разпоредено консервиране на котлоагрегатите. Междувременно е започнало демонтиране на част от съоръженията по първия енергоблок. Причината била в проблеми с изгарянето на източномаришките лигнити и повишените нива на азотните диоксиди, далеч надхвърлящи проектните.
Според запознати американската компания-инвеститор AES водела преговори с руснаци за продажба на централата, дори била оферирана цена от 600 млн евро.
АЕS е най-големият инвеститор „на зелено” в българската енергетика. Новата ТЕЦ, която трябва да отговаря на западноевропейските стандарти за екологично производство, ще струва 1,3 млрд евро, като 700 млн. са за главния изпълнител, а останалите са за обслужване на лихвите по кредитите, предпроектни поручвания , закупуване на терена и въглищата. Работата по нея обаче зацикли, като на два пъти беше отлагано влизането й в паралел с националната енергийна система.
Последно двата блока с обща мощност 670 мегавата трябваше да заработят в средата на ноември м.г. На 27 януари министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви от трибуната на НС, че пускът ще бъде през юли. Отлагането било заради закъснение по изграждането на нов 400-киловолтов далекопровод, ангажимент на НЕК ЕАД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар