19.01.2011 г.

Разузнавачите минават на „сух режим”

Военните разузнавачи от служба "Военна информация" (СВИ) нямат право да се напиват и да употребяват упойващи вещества. Това се казва в етичния кодекс на службата, който беше публикуван на новата й интернет страница. Алкохолът и дрогата не трябва да пречат на изпълнението на задачите, както и да променят поведението на разведките пред обществото, се уточнява в кодекса. За такива провинения те могат да бъдат уволнени.
Кодексът нарежда на служителите да доносничат, ако някой разбере дали друг негов колега е изпаднал в ситуация на конфликт на интереси и да уведомят прекия си ръководител. Ако служител получи предложение за подаръци и други облаги, трябва да го обсъди с началниците си, за да решат дали това е подкуп.
Официално службата обяви, че МО е представено от 22 военни аташета в 39 страни. В по една страна са 13 от военните аташета, осем са акредитирани за 25 страни, а един (Израел) е с особен статут - пътуващо военно аташе. Само за една страна отговарят военните ни аташета във Великобритания, Германия, Гърция, Русия, Турция, Украйна, Египет, Тунис, САЩ, Афганистан, Грузия, Иран и Пакистан.
СВИ участва в дейността на ръководните комитети и работните групи по разузнаването в НАТО в качеството на национален представител. Военното разузнаване е пряко ангажирано и с добиването на информация, касаеща сигурността на българските военни контингенти зад граница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар