20.01.2011 г.

По ситуацията в Старозагорско могат да се правят политически прогнози

Каквото става в Старозагорско рано или късно става и в държавата. Тази аналогия беше направена преди години и вероятно за нея има доста основания. Политическите „бури”, които по традиция предимно досаждат на гражданите се разразиха непосредствено преди вота на доверие в народното събрание. И то в целия СЗ-регион. В Казанлък общинския съвет отложи заседание, защото кметът Стефан Дамянов не бе в залата. В Стара Загора не мина импийчмънта на председателят Тенчо Руканов, тиха война тече в Раднево между кмета д-р Юлиан Илчев и председателката на старейшините Теменужка Сотирова. В Гълъбово пък и кметове и председателят на местния парламент се разследват от прокуратурата и затова демонстрират единство. Засега само в Чирпан всичко е спокойно...
Вчера с гласовете на 24-ма общински заседатели не беше приет дневния ред на извънредната общинска сесия. На 50-то заседание трябваше да се гласуват две точки-освобождаване на председателя Тенчо Руканов и избор на нов ръководител на Общинския съвет. Той е обвиняван от опозицията, че грубо нарушава правилника за работа на Об.С, че със всички средства създава комфорт на администрацията и че отказва с процедурни хватки информация на общински съветници. Руканов се прослави и с това, че изгони телевизионните оператори, отразяващи заседанията на старейшините. Поводът бе попадналата в кадър съветничка от мнозинството, която с каруцарски език мобилизира своите да гласуват. На национално ниво по-късно избухна скандала със СРС-та. Искането за неговата оставка бе внесено с подписка, подкрепена от 17 съветника от групата на социалистите и „Нова сила”. Това не е единствения скандал в който е замесен местния парламент. Негови представители бяха замесени в конфликт на интереси, други старейшини се съдиха за клевета. Безспорно това е най-слабия местен парламент през цялата нова история на града.
По време на обсъждането на дневния ред председателят на групата общински съветници от БСП и коалиция Бойчо Биволарски поиска таен вот при гласуването му.
Мотивите, според Биволарски са, че „през последната седмица управляващите от ГЕРБ са оказали натиск и са отправяли заплахи срещу общински съветници".
„Лично на мен ще ми бъде обидно ако за първи път гласуваме тайно", коментира в залата председателят на групата съветници от ГЕРБ Румяна Присадашка.
Извънредната сесия на Общинския съвет продължи близо половин час. Така председателят на старозагорското мнозинство оцеля. Така и вота на доверие на правителството със сигурност ще мине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар