31.01.2011 г.

РЗИ започна работа с обявяването на грипна епидемия

И в Старозагорска област от 31 януари е в грипна епидемия. Това е първата заповед, която издава вр.и.д.директор на новата здравна структура Регионална здравна инспекция (РЗИ) в областта - д-р Златина Нанева. Друг вр.и.д.началник на Регионалния инспекторат по образование Стефан Чергев да издаде заповед за грипна ваканция.
Учениците се разпускат само за 4 учебни дни (до 6 февруари), тъй като всички ученици на 31 януари са в междусрочна ваканция.
Грипната епидемия се обявява по данните на РИОКОЗ и по препоръка на директора на РИОКОЗ в Стара Загора от петък, 28 януари, заради високия брой на заболели 290 на 10 000, което е почти достигане на епидемичните нива.
"Очакваме през почивните дни да сме достигнали нивото от 300 болни с остри респираторни заболявания на 10 000 души, но това ще бъде обявено официално от директора на РЗИ д-р Златина Нанева днес", коментира д-р Елена Канева, досегашен шеф на вече несъсщестуващата Регионална инспекция за опазване на общественото здраве и зам.-директор на РЗИ.
По време на грипна епидемия са забраняват свижданията във всички болнични заведения, забранява се и работата на женските и детските консултации. Плановите операции в болниците също се спират, информират от РЗИ. Целта е да се ограничи максимално комуникацията на големи групи хора с цел да не се разпространява вирусът.
В Стара Загора тази година грипната епидемия ще върви паралелно с разпространението и на вирусния хепатит тип А, чиито пик започна от 3 януари т.г. Въпреки че от здравното министерство не обявиха епидемия от жълтеница, дори и с по-мекото название епидемичен взрив, хоспитализираните са вече 640, като 2/3 от тях са само от областния град. Очакванията на инфекционистите са двата вируса да се диференцират, т.е да се разделят и да надделее грипният. Надеждите на лекарите от МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" са да отшуми най-сетне вирусният хепатит тип А.

Няма коментари:

Публикуване на коментар