31.01.2011 г.

Отново тематичен уикенд в старозагорския музей

На 5 и 6 февруари ще бъде първият за тази година тематичен уикенд в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Той ще е посветен на традиционните кукерски обичаи. Идеята е всяка първа седмица на месеца да се организират подобни инициативи, включително и детски ателиета. През изминалата 2010 година 476 деца под 7-годишна възраст са посетили музея, именно заради детските работилници, прожекции на приказки и филми за най-малките.
Новото тази година е, че тематичните ателиета, ще могат да се организират и по заявка през целия месец, не само в първата седмица, когато ще е редовното им протичане на IV експозиционно ниво.
Над 40 хиляди посетители е имал музеят и музейните обекти през 2010 година. Като 15 450 души от тази цифра са станали част от "Нощта на музеите". Броят на чужденците, които са се докоснали до наследството на прадедите ни е 831 души, което по думите на директора на музея Светла Димитрова, е много ниска посещаемост от страна на чуждестранните туристи.
На 17 февруари от 18 часа ще бъде открита изложба в две части, озаглавена "Архивът Гипсън". Тя ще представи уникални фотографии свързани с българската действителност от 1912 - 1913 година, които са откупени и запазени от американското семейство Гипсън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар