31.01.2011 г.

Паркирането в столицата поскъпва през май

Паркирането в София ще е по-скъпо, след като през май влязат в сила новите правила.
В сърцето на София "синята зона" ще струва 1.50 лв. или 2 лв. на час, като ще е позволен престой от 2 часа. След това системата няма да приема SMS-и с номера на автомобила за известно време. Същият принцип ще важи и за новата "зелена зона" - тя ще е буферна на най-скъпата, като паркирането тук ще струва 1 лв. и ще е позволено до 4 часа. Тези цени най-вероятно ще бъдат предложени от групата на ГЕРБ, след като Столичният общински съвет промени наредбата за паркиране. С час и половина се удължава продължителността на двете зони - до 20 ч. в работните дни. По искане на районните администрации и граждани и със заповед на кмета ще се въвежда и "жълта зона", където паркирането ще е безплатно, но ще се контролира.
Това са част от новите условия за платено паркиране в града, с които общината смята, че "ще облекчи до 25% трафика в идеалния център". От кметството обаче не можаха да обяснят как е изчислен този процент. "Надяваме се да намалее с толкова", бе коментарът от Центъра за градска мобилност.
Скобата скача от 9.90 лв. на 14.90 лв. По-скъпо ще струва и "паякът".
"Синята зона" ще включва района, обграден от бул. "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М.Д. Скобелев" и "Христо Ботев". "Зелената зона" ще е заключена между бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", "Веслец", "Клокотница", "Будапеща", "Козлодуй", "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", "Ген. Едуард Тотлебен", "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска".
Живеещите на улици със "синя" или "зелена" зона ще плащат годишна винетка от 120 лв. С промените в Закона за движение, с които отпадна ограничението за максимален престой от 3 часа, отпадна и един от мотивите на съда, с който бяха отменени старите годишни винетки. Другият мотив обаче, че срещу 70-те лв. на година столичани не получават сигурно паркомясто, остава и сега. Живеещите на улици със "синя" или "зелена" зона ще могат да паркират на тях, както и на най-близката пресечка до дома. Всяко семейство има право на винетка само за 1 автомобил.
С новите правила общината най-накрая ще узакони и служебния абонамент. Предложенията са той да струва 600 лв. годишно. От "Московска" 33 се заканиха да въведат ред и при паркирането на всички институции. Паркингът на парламента например ще влезе в обхвата на "синя зона" и ще има право само на три безплатни места. За останалите ще се плаща служебен абонамент. В момента парламентът има договор за 18 000 лв. на година с общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар