6.01.2011 г.

Фейсбук се бори за... „Оскар”

Гилдията на сценаристите изстреля филма за Фейсбук "Социалната мрежа" и спиращия дъха "Генезис" напред в надпреварата за "Оскар". Двата филма бяха номинирани от разказвачите на истории. Въпреки различната визия, общото в сюжетите е мощното сондиране в човешката душа. В "Генезис" Кристофър Нолън ("Черният рицар", "Мементо") се впуска дълбоко в механизмите, които инсталират идеи у нас. Леонардо ди Каприо е "телохранителят на сънища", който се опитва да преодолее тъгата по мъртвата си съпруга.
Дейвид Финчър ("Боен клуб", "Седем") изследва идеята за Фейсбук и мрачната любов към единствена жена. Във версията на прочутия режисьор именно тази любов стои зад замисъла да се свържеш с целия свят. Фаворити на писателите в киното са още три филма - лесбийската история "Децата са добре", боксьорската сага "Боецът" и драмата "Моля, дайте". Първият се заиграва с конфликтите в неординарните семейства. Тийнейджъри, отгледани от лесбийска двойка, тръгват да търсят биологичния си баща. Оказва се обаче, че майките им са съвсем истински, но използвали един и същ донор на сперма. Лентата за боксьора Мики "Ирландеца" Уорд и неговият необичаен възход е наистина с висок рейтинг. Още повече че в главната роля блести Марк Уолбърг, който изхарчи половин милион долара за бокс тренировки при елитни треньори, за да влезе в образ. "Батманът" Крисчън Бейл партнира на Уолбърг доста добре.
В "Моля, дайте" мъж и жена се сблъскват с внуците на възрастната дама, която живее в техния апартамент. Настава сложна плетеница от отношения, поставяща под съмнение моралните ценности в модерния свят.
Наградите на Академията често дублират избраниците на киногилдиите в Щатите, което прави петте филма вероятните претенденти за най-оригинален сценарий. Годишните отличия на сценаристите в САЩ ще се раздават на две паралелни церемонии в Лос Анджелис и Ню Йорк на 5 февруари.
Актьорите пък определиха фаворитите си още през декември. Те откроиха "Речта на краля" и Колин Фърт като крал Джордж Шести, който се опитва да преодолее заекването си с помощта на логопеда Лионел Лог, в чиято кожа влиза Джефри Ръш. Звездите пред камерите също посочиха "Боецът" и колегите си, които би трябвало да се класират между победителите - Крисчън Бейл, Ейми Адамс и Мелиса Лео. Преди дни пък Куентин Тарантино, който е със статут на институция в киното, обяви своите номинации. Изненадващо за имиджа му на супер агресивен режисьор, Тарантино даде първото място на анимация - "Играта на играчките 3".
Голямото наддаване е до 25 януари, когато ще излязат официалните и окончателни номинации на Академията. Поредният панаир на суетата е на 27 февруари. Мястото на срещата не се променя - Кодак тиътър в Лос Анджелис.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар