11.01.2011 г.

Залата на УСШ скара спортните клубове в Стара Загора

Взивоопасната тема за разпределението на закритата спортна база в Стара Загора беше в центъра на вчерашните люти дебати в зала 2 на Община Стара Загора. По инициатива на спортния клуб по бадминтон местната власт в лицето на зам.-кмета Белчо Белчев, председателя на ОбС Тенчо Руканов и постоянната комисия по спорт събра останалите треньори, които ползват залата в Ученическата спортна школа (УСШ) в града на липите – баскетбол, художествена гимнастика и бойни изкуства. Целта беше да се постигне консенсус, но вместо това искането на бадминтонистите само те да ползват базата на УСШ провокира напрежение. Това е заключението на треньора по бойни изкуства Мануил Манев.
В дневния ред на последната за миналата година сесия на Общинския съвет фигурираше точка за инвестиционните намерения на клуба по бадминтон, която беше оттеглена в последния момент. Същността на искането на майсторите на „перцата“ беше съветниците да гласуват безвъзмездното отдаване на залата на УСШ за срок от десет години. Останалите да ходят другаде. Вчера председателят на клуба Христо Михалев заяви, че това е единствената зала, в която могат да бъдат разположени шест корта. Такива били изискванията на федерацията за провеждане на състезания от национален мащаб. Той допълни, че са готови да инвестират 500 000 лева, но само в самостоятелна база.
Предложението беше посрещнато на нож от останалите клубове, които ползват залата, още повече, че Михалев си позволи да разпределя къде да отидат другите му колеги. Според Манев това не се случва за първи път и на практика показва пренебрежителното отношение на бадминтонистите към останалите спортове. Той подчерта, че не може да измести тренировките си в залата на БСФС, тъй като това би означавало война. Категорично против евентуални рокади се обяви както треньорката по баскатбол Светлана Македонска, така и колежката й по художествена гимнастика Антоанета Терзиева. Разминаването беше пълно, граничеше със скандал и постави бадминтонистите в пълна изолация.
Дебатите не доведоха до нищо съществено, а в края на срещата представител на медията ни зададе три въпроса. Защо преди да има решение на ОбС, се работи по отделянето на Спортната ученическа школа в отделно от 9-о основно училище УПИ, кой бизнесмен ще извади въпросните 500 000 лева и как ще бъдат върнати те? Според зам.-кмета Белчо Белчев сградата на УСШ не фигурира в активите на училището и затова се налагало изработването на нов подробен устройствен план. (една от причините точката да бъде оттеглена от декемврийското заседание на ОбС беше становището на правната комисия, че залата е към училището.) На другите въпроси Михалев отговори, че парите ще ги дадат те (име не беше споменато) и че няма да могат да бъдат компенсирани с бъдещи приходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар