14.07.2014 г.

Стара Загора се присъединява към услугите на SmartPoint

Община Стара Загора въвежда нов мобилен начин за получаване на информация нужна на жителите и гостите на града. На различни, обществено значими и оживени места се поставят малки „умни” постери, чрез които всеки притежател на смартфон или таблет може да получи нужната му информация, примерно за горещия телефон на общината, новините, улицата на която се намира, работно време на атракциони, опера, театър и др.
Системата се нарича SmartPoint Стара Загора и използва две иновативни технологии, внедрени в съвременните мобилни устройства /смартфони и таблети/ - сканиране на т. нар. QR кодове /quick response - бърза реакция/ и Near Field Communication чипове /NFC е технология за високочестотен безжичен пренос на данни на близко разстояние/. И двете технологии предоставят изключително лесен, бърз и напълно безплатен достъп до полезна информация.
”Умните” постери са водоустойчиви PVC стикери с различна големина според конкретния обект където се поставят. Системата работи след като мобилното устройство се доближи до стикера с изображението на NFC тага или се сканира с камерата на устройството си QR кода, след което се зарежда мобилен интернет сайт с подробна информация и снимки на обекта и района, в който се намирате. Всички по-популярни модели смартфони поддържат приложения-четци за тези кодове. Приложения за тях могат лесно да бъдат свалени и от интернет.
„Умните” постери вече са поставени на централния вход на Община Стара Загора, на информационните табла на културните институции и забележителностите в града. Предстои разширяване на мрежата в целия град - спирки, пазари, автогара и др.
 SmartPoint Стара Загора се изгражда и поддържа безплатно от фирма „НК Софтуер – Николов и Караиванов и с-ие”, като Община Стара Загора не се ангажира с финансов ресурс за реализацията на проекта. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар