21.07.2014 г.

Започна събарянето на незаконните къщи в „Лозенец”

Точно в 7.15 тази сутри багер на кооперация "Синвекс", при голям медиен интерес, започна събарянето на незаконните къщи в ромския квартал "Лозенец в Стара Загора. На място са цялото общинско ръководство начело с кмета Живко Тодоров, началникът на оперативния щаб Йордан Николов, председателят на общинския съвет Емил Христов и общински съветници.
Те бяха посрещнати от група от около 100-тина жители на квартала, които от рано сутринта бяха барикадирали пристранството около нарочените за рушкане постройки. Общинското ръководство обаче получи сериозно подкрепление от полицията и жандармерията, която пристигна от Пловдив. Недоволните роми бяха изтласкани зад плътен кордон, към момента обстановката е спокойна, въпреки че в началото се стигна до сблъсък. Задържани са двама жители на квартала, хвърляли камъни по екипите. Всяка постройка преди да бъде съборена се проверява от отдел "Закрила на детето", влизат служители на ВиК и EVN, и чак когато се уверят, че къщата е празна багерът започва своята работа.
Преди идването на общинарите ромите от квартала за пореден път заявиха, че им е било обещано узаконяване на постройките."Аз никога не съм обещавал подобно нещо. Този район е парк и това няма как да стане. Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко", коментира пред Дарик кметът Живко Тодоров.

Общо 55 са постройките, които ще бъдат съборени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар