25.07.2014 г.

Осем прожекции на „Монти Пайтън” у нас, посветени на сбогуването им с публиката

Осем прожекции у нас ще има прощалното шоу на "Монти Пайтън". Те започват на 31 юли в Дома на киното, продължават пак там на 7, 14, 16 и 19 август. Два пъти великите комици ще "играят" на теферич - на 12 и 13 август в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина, а на 5 август е единствената възможност 210-минутното шоу да се види извън столицата - във Фестивален и конгресен център-Варна. Билетите за Дома на киното са по 10 лв., за останалите прожекции - 12.
33 години след последното си шоу на живо - в "Холивуд Боул" в Лос Анджелис, Ерик Айдъл, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Тери Джоунс и Тери Гилиъм излязоха отново заедно на сцената на O2 Arena в Лондон. Липсва Греъм Чапман - той почина от рак през 1989 г. Реверанс към него е закачливото заглавие "Монти Пайтън на живо - предимно" и жизнерадостният слоган "Един падна, петима остават". След като билетите за шоуто на 1 юли бяха разпродадени за рекордните 43 секунди, "Монти Пайтън" обявиха още девет дати. Последната бе на 20 юли, а те обещават, че няма да ни досаждат повече поне още 33 години. Финалният спектакъл Last Night of the Pythons обаче бе предаван директно към 450 киносалона във Великобритания и над 1500 по целия свят. Към щастливците, с помощта на Британския съвет и "София филм фест" се присъединихме и ние в България.
Като изключим издрасканите видеокасети в библиотеката на Британския съвет, първата среща на родната публика с шантавите "питони" се състоя преди 18 години именно в Дома на киното. На нея присъства лично Тери Джоунс, който представи тогава и филма си "Шумът на върбите". Впоследствие Джоунс гостува у нас още веднъж, последва го и Майкъл Пейлин, който засне у нас епизоди от поредицата си "Новата Европа". В програмите на "София филм фест" през годините са представяни пълнометражните им класики "Монти Пайтън и Свещеният граал" (обявен от английските зрители за най-добрия британски филм на всички времена), "Животът на Брайън", "Смисълът на живота според Монти Пайтън" (Голямата награда на журито на фестивала в Кан).

Няма коментари:

Публикуване на коментар