24.07.2014 г.

Продават „Парк Мол” в Стара Загора

"Парк мол" в Стара Загора е обявен за продажба по искане на кредитора Уникредит Булбанк. Това става ясно от обявление на частния съдебен изпълнител Кръстьо Ангелов, който организира търга. Началната цена за имота е 32.6 млн. лв. без ДДС, а приемането на оферти започва от четвъртък, като ще продължи до края на месеца. Това е първият опит за продажба, след като в началото на тази година банката пое управлението на мола заради просрочен инвестиционен кредит от 24.43 млн. евро, който поне частично трябва да бъде покрит от евентуална продажба.
В града има още един мол - търговският център "Галерия Стара Загора", който беше открит през ноември 2010 г. и е собственост на полския инвеститор в имоти GTC.
В бума на строителството в „безотговорната златна епоха”, в Града на липите беше планирано стоителството на пет мола. От тях бе завършена сградата и на третия – на „Карфур”,който така и не намери наематели.
Заемът
за „Парк Мол” бе отпуснат през юни 2009 г. на собственика на мола - дружеството "Кино Арена 2005", преименувано на "Парк мол Стара Загора". Всички активи на мола са били залог по кредита, а на 28 октомври 2010 г. Уникредит Булбанк е прехвърлила 6 млн. евро от вземанията си на австрийската Имморент банк.
Обслужването на кредита от страна на длъжника е спряло през миналата година, а в началото на тази банката назначи за депозитар на имота старозагорския частен съдебен изпълнител Кръстьо Ангелов. Според Търговския регистър на 15 май тази година за управител на търговския център е назначен Вълкан Йовчев, който сменя англичанина Франсис Уайтинг. Кадровите промени не са довели до промяна във финансовото състояние, по сметката на депозитара не са постъпили никакви средства, съобщават запознати с процедурата. От Уникредит Булбанк казаха пред "Капитал Daily", че не могат да предоставят повече информация, докато не приключи търгът.

Какво се продава
За продажба са обявени терен от 38 447 кв. метра, две сгради с обща разгъната площ 30 069 кв.м и цялостното оборудване на комплекса. За участие в търга няма да се внася задатък, уточняват от кантората на частния съдебен изпълнител, но кандидатите трябва да предоставят банкова референция, за да докажат, че имат възможност да платят предложената от тях цена. Единственият критерий за избор ще е предложената цена. При търговете на съдебните изпълнители освен с писмена оферта в деня на търга има възможност и за устно наддаване, ако някой иска да предложи с повече от 100 хил. лв. над най-високата подадена оферта. Сумата се внася до седем дни след обявяването на купувача. Служителите на "Парк мол Стара Загора" вчера не знаеха за обявената продажба. По-голяма част от екипа на търговския център смята, че мениджмънтът предприема необходимите мерки за преодоляване на кризата, които ще доведат до увеличаване на клиентите в търговския обект и увеличаване на наетите търговски площи. Ден преди да започне набирането на оферти, наемателите в мола също не знаеха за обявения търг. Клиентите в мола са малко, отбелязват търговците, чиито обекти са разположени в него.
Проблемите с финансовото състояние на първия търговски обект в Стара Загора от този тип - "Парк мол Стара Загора", започнаха още през 2012 г., а през миналата напуснаха над 20 от наемателите. "Парк мол Стара Загора" постепенно спира плащанията по главницата на кредита си, а през последното тримесечие на 2013 г. прекратява и тези по лихвите. Според финансовия отчет на дружеството през 2012 г. дългосрочните задължения са били 45.3 млн. лв., като в сравнение с година по-рано бележат ръст. За същия период приходите са намалели с 20% до малко над 4 млн. лв. основно заради спад на постъпленията от наеми. През 2012 г. молът е добавил загуба от 3.44 млн. лв. и към декември натрупаната загуба е достигнала 9.6 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар