18.07.2014 г.

До две години ВиК ще сключва индивидуални договори с абонатите си

В рамките на две години е реалистично да се въведат индивидуални договори на потребителите с ВиК операторите. Това каза вчера Илиян Илиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при общественото обсъждане на общите условия на водните оператори. Според него, за да се случи това, трябва да се поправят значителни пропуски в Закона за етажната собственост, с които да се гарантира разпределението на отговорността при заплащането на общото потребление.
Коментарът дойде в отговор на въпрос, че монополистите отново могат да налагат дискриминационни клаузи на клиентите си. Според Милена Миланова от ДКЕВР обаче именно общественото обсъждане на общите условия предотвратявало едностранното диктуване на условията от страна на водните оператори. Според действащия сега закон за ВиК услугите именно общите условия определят взаимоотношенията на дружествата с потребителите.
Сключването на индивидуални договори между ВиК дружествата и собствениците на имоти в етажна собственост би трябвало да намали разликата в данните от общия за сградата водомер и индивидуалните водомери. Сега тези разлики надхвърлят понякога 20% и се поемат от абонатите. Според експертите на ДКЕВР това несъответствие се получава заради собственици на жилища, които неправомерно заявяват, че жилищата не се обитават, или подават неверни данни при отчитане на потреблението на база на брой потребители. От регулатора сравниха ситуацията с взаимните "кражби" между съседи при отчитането на дяловото разпределение на парното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар