2.07.2014 г.

Социалистът Мартин Шулц оглави ЕП

Европейските депутати утвърдиха кандидата на ПЕС (Партията на европейските социалисти) Мартин Шулц за председател на Европейския парламент за следващите две години и половина. 58 годишният германски евродепутат ще заема този пост до януари 2017 година. За него гласуваха 409 членове на Европейския парламент при общо 612 валидни гласа в първия тур от изборите за председателското място.
Шулц е първият председател в историята на Европейския парламент, който е преизбран за втори мандат, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.
В краткото си обръщение към членове на Европейския парламент непосредствено след гласуването, Шулц благодари за оказаното му доверие и заяви: За мен е изключителна чест да бъда първият председател на европейския парламент, преизбран за втори мандат. Приемам задълженията си изключително сериозно, защото ние сме сърцето на европейската демокрация и сме отговорни да приемаме нормативните актове и да следим за тяхното изпълнение. Значително мнозинство от депутатите заявиха, че водещият кандидат в изборите за Европейски парламент трябва да заеме председателското място в Европейската комисия и немска дума - шпицкандидат - стана европейска дума.
Шулц подчерта и че членовете на Европейския парламент трябва да се стремят да покажат на хората, които търгуват с ЕС, че следва да се придържат към принципите на правовата държава, а не към правото на по-силния. Ако ЕС защити хората, ние ще си върнем отново доверието им, независимо от техния произход и пол. Спазването на принципите на уважение и на човешко достойнство следва да бъдат в основата на всичко, което правим. Нека да работим и да има конструктивен дебат!
Съгласно Правилника за дейността на Европарламента, за да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50% плюс един. Празните или невалидни бюлетини не се преброяват при изчисляване на необходимото мнозинство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар