23.07.2014 г.

Потомък на известна старозагорска фамилия засне 30-минутен психотрилър

Седемнайсетгодишен младеж, потомък на един емблематичните старозагорски кметове в миналато, е на път да направи впечатляващ дебют в голямото кино. Пра-прадядото на Петър Беевски по майчина линия Стефан Сливков е съратник на Васил Левски и бивш кмет на Стара Загора. Именно той изработва турските облекла за участниците в малко известния опит за освобождаване на Апостола на свободата, описан във "Видрица" от поп Минчо Кънчев. Днес в Стара Загора има улица, която носи неговото име.
Беевски е сценарист и главен герой в психотрилър, който е заснел на английски език, заедно със свой колега от часовете по драма в Liverpool College. Той е възпитаник на Американския колеж в София, а от миналата година изучава драма, английска литература и икономика в Града на Бийтълс. Режисьор на късометражния 30-минутен психотрилър 'Zone Out'/"Извън Зоната"/ е неговият съученик и приятел Румен Русев. Варненецът вече имал зад гърба си няколко опита в сферата на седмото изкуство. В продължение на месеци двамата работят съвместно по идеята на филма, обмислят сериозно всяка реплика от сценария, написан на английски език, за да бъде достъпен за западната аудитория.
Фабулата на филма разкрива душевните терзания на един лабилен психически мъж от средната класа, след извършеното от него убийство. Създателите определят филма като психотрилър, съдържащ елементи на ужаси. За да подчертаят и подсилят мрака в душата на героя си, действието се развива в един офис, в тъмните часове на деня. Прекарват изтощителни снимачни часове, снимайки само нощем, което се оказва истинско изпитание за младежите, изкушени от седмото изкуство. По време на последната сцена със скандал и побой на паркинг, се налага да убеждават пристигналия полицейски патрул, че това е само кино, спомнят си Пепи и Румен.
Двамата се опитват да съчетаят британски диалект и архаизъм от Шекспировия английски/Middle English. Петър се проявява и като вокален педагог, обучавайки на британски и американски акцент останалите четирима второстепенни актьори. Авторите си поставят за цел да стъпят на най-доброто от холивудските филми, като форматират сценария по американски стандарт. "Но все пак целта ни е да покажем, че и в малка България може да се прави кино по холивудски", твърдят те.В подготовката на лентата, която е снимана във Варна, младите кинаджии работят заедно с професионалисти – операторът Юлиян Недев, тонрежисьорът Петър Песев и гримьорката Антония Цветкова. Продуцент на филма е Мариела Русева. Двамата ентусиасти са се прицелили в най-стария български филмов фестивал – „Златната роза" и се надяват филмът им да бъде забелязан и от професионалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар