16.07.2014 г.

Два нови сериала и две продължения излъчват телевизиите наесен

Мощни батални сцени от Първата световна война финализираха снимките на "На границата" - най-новият сериал на БНТ, който ще се завърти през есента. Шест епизода свързват историите, описани от Йордан Йовков в поредицата "По Места". Димитър Стоянович е автор на сценария по военните разкази на великия разказвач. Режисьорът Станимир Трифонов дирижираше екшъна из цяла България - от Синеморец до западната ни граница. Униформите, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда на Студио "Екран" на БНТ и "Ню Бояна филм".
Сериалът преплита откровенията на Йовков в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива изповедите на писателя и така "на границата" приближава два свята, отдалечени един от друг от почти столетие. Тийнейджърът научава много неща за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и достойнството.
В главната роля в "На границата" дебютира Мартин Димитров, който има исторически контрапункт в персонажа на Димо Алексиев. Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова.
"Снимахме половин зима, цяла пролет и четвърт лято - повече от три месеца. Бях предизвикан да покажа, че е възможно да преоткрием себе си в миналото и да извлечем поуки за бъдещето си. И особено важно - да разкрием безсмисления ужас на войната", коментира Трифонов. Всъщност до съвършения свят на Йовков се "влиза" през съвременна история. "Киноразказът е за отчайващата битка за ценности, която всяко поколение води в своята си война", казва програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.
Новини има и за феновете на "Под прикритие". Пети сезон ще има, а камерите ще се завъртят през есента - при това не само в България, но и в Македония и Гърция. Митовски, Гочев и Цанков водят сериозни преговори със съседи копродуценти - за пари, актьори и локации. Тримата се нахъсаха на балканската схема покрай успешното й разработване в турската линия в четвъртата част. Ако задокеанските партньори на "Камера", които продават сагата по света, се навият за още по-мащабно участие в проекта, в родния филм може да се появи и холивудски герой. Така интригите в двата лагера - на комисар Попов и на Иво Андонов - ще бъдат още по-горещи. В момента сценаристите къдрят убийства и обрати денонощно.
Митовски, Гочев и Цанков се готвят за нов сериал и за bTV. Във вероятния ситком те се канят да доразвият персонажи, хрумки, черен хумор и послания, познати от "Мисия Лондон". След като се разбра, че проектът "Мисия Москва" засега няма да се случи, Митовски явно е решил да смени стратегията.
Довечера от 20 ч по bTV Cinema стартира третият и чисто нов сезон на "Революция Z". След лудо и изпълнено с музика лято тийнейджърите се събират в училище. Но ситуацията вече е коренно различна - Ани вече е в нова група, а Тино, който я чака с нетърпение и любов, ще бъде неприятно изненадан. За Фипо събитията с Криси се развиват отлично. Мира се държи странно и е променила външния си вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар