21.07.2014 г.

Фестивал на хвърчилата готвят през септември

Тридневен фестивал на хвърчилата ще привлече туристи в разложкото село Бачево. Събитието ще е през месец септември тази година.
С атрактивната проява се цели да се рекламира населеното място и повече гости от страната и чужбина да научат за него. Организатор на феста на хвърчилата е новосъздаденият арт център „Бачево", който отвори врати миналата седмица.
По време на фестивала ще заработи и ателие за изработване на картини върху дърво по старинна технология. В селото пък приключи първият горски пленер. 10 художници сътвориха 27 картини, които преливат от емоции и светлина. Изненадата бе Габриела Тодорова на 4,5 годинки, която придружаваше баба си, но не спря да рисува и така се оказа 11 извънреден участник в пленера. Майсторите художници бяха представени от Никола Русев от Троян. Събитията на арт центъра в селището ке осъществявят с помощта на „Арт Виза България".

„Ателието, което ще насърчава възраждането на старинни техники за рисуване, ще бъде в къща за гости. Там ежегодно ще се провеждат и пленерите за художници и туристи" – сподели архитект Веселин Белинчев, учредител на арт център „Бачево". Селото има капацитет да развива успешно фестивален и селски туризъм, а фестивалът на хвърчилата през септември ще популяризира и няколко екопътеки. Ще има и състезание по планинско колоездене. Първият онлайн каталог „Българско наследство от Бачево" – специално издание на центъра, ще бъде показан в края на годината. Предстои изработване на лого, арт афиш и сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар