22.07.2014 г.

Издигат паметник на Калоянчев в бургаската морска градина

След откриването на паметника на Тодор Колев в Шумен още един велик артист, Георги Калоянчев ще има монумент в родния си град.

Мащабна общоградска инициатива за изграждане на скулптура на любимия на няколко поколения българи актьор - бургазлията Георги Калоянчев с прожектиране на филм с негово участие на "Открита сцена Охлюва" вчера вечер.
Инициативата е съвместна на Община Бургас, Обществен дарителски фонд - област Бургас и Дружество на художниците Бургас, и включилите се в последствие местни културни институции - Държавна опера Бургас, ДТ "Адриана Будевска", Бургаската художествена галерия, и клубовете - Лайънс клуб Виа Понтика Бургас, Зонта клуб Бургас, Ротари клуб Бургас Пиргос, Интеракт клуб Бургас и други неправителствени организации.
Участващите в реализацията на този проект се обединиха "С любов за Бургас" да бъде символичното име на тази обща инициатива. Идеята на организаторите е тяхната съвместна дейност и добро партньорство да продължи и за в бъдеще за реализацията на други значими общоградски инициативи.
Община Бургас вече е определила място на скулптурата - пред Летния театър в Морската градина на града. Височината й ще бъде в реалния ръст на актьора. В Бургаската художествена галерия е изложена малка статуетка, показваща как ще изглежда голямата скулптура. Георги Калоянчев е изобразен в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление.
За автор на проекта е избран друг велик български творец, чиито творби са символ на творческия гений - Георги Чапкънов - Чапа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар