22.07.2014 г.

България подобрява имиджа си пред ЕС

България показва напредък в битката с нередностите с еврофондовете, но макар случаите, както и наложените на страната финансови санкции да намаляват спрямо предходната година, като брой регистрирани измами България остава в топ три на държавите с най-много злоупотреби - 97 случая.
На първите две места са Италия с 302 случая и Румъния със 109.
Като цяло и евросъюзът отчита значителен напредък в борбата с измамите с европейските фондове, но страните трябва да продължат да полагат повече усилия за предотвратяване, разкриване и докладване на измамите. Това се казва в годишния доклад за борба с измамите за 2013 г. на Комисията за защита на финансовите интереси на ЕК.

Къде е България?

Финансовата вреда на докладваните от България 97 случая на измами е 9.4 млн. евро, което нарежда страната ни на девета позиция от 27-те страни членки. Лидер е Италия с 68 млн. евро, следвана от Румъния с 36 млн. евро и Гърция – над 28 млн. евро. Ирландия пък е единствената страна, която не е съобщила за нито един случай на измама с еврофондовете през 2013 г.
Общо наложените финансови корекции на страната заради допуснатите нарушения за миналата година възлизат на 19 млн. евро при 30 млн. евро за 2012 г.
Селската програма - най-проблемна
Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е тази, по която са констатирани най-много измами в България през 2013 г. Докладвани са 82 случая за близо 3 млн. евро. Още осем измами за близо 5.5 млн. евро са отчетени по вече приключилата предприсъединителна земеделска програма САПАРД.

България заедно с Дания, Италия и Румъния са докладвали три четвърти от общия брой на нередностите със земеделските фондове, а причината за това е засиленият контрол от страна на националните органи, е отчетено в доклада.
Останалите констатирани измами в България са свързани със структурните и Кохезионния фонд, като случаите са пет за почти 530 хил. евро. Две са измамите по рибарската програма, чието финансово изражение е близо половин милион лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар