25.07.2014 г.

Тринадесет писатели в надпревара за наградата „Букър”

В Лондон бе обявен дългият списък с 13 претенденти за наградата "Букър", която се смята за една от най-престижните в областта на литературата на английски език. До миналата година премията се присъждаше на автори от Великобритания, Ирландия и Зимбабве, но през септември бе обявено, че за първи път от 45 години за нея могат да претендират издадени във Великобритания англоезични творби от цял свят, включително и САЩ. Това породи опасения, че американците ще господстват и при тази награда.
Претендентите обаче тази година са британците Хауърд Джейкъбсън, Дейвид Мичъл, Али Смит, Пол Кингснорт, Дейвид Никълс и англо-индийският автор Нийл Мукхерджи, американците Джошуа Ферис, Ричард Пауърс, Карън Джой Фаулър и съпругата на Пол Остър Сири Хуствет. Другите три творби са на тасманиеца Ричард Фланаган и ирландците Джоузеф О'Нийл и Нийл Уилямс. Сюжетите са разнообразни - от прeживяванията на зъболекар в Манхатън до перипетиите на пленник във Втората световна война. Журито избра романите измежду 154 кандидатствали. Пет от творбите още не са излезли на пазара.
На 9 септември ще бъде обявен краткият списък от 6 романа, а наградата ще бъде връчена на 14 октомври, придружена с чек за 50 000 лири.

Няма коментари:

Публикуване на коментар