18.07.2014 г.

Продадоха за един милион първата печатна английска книга

Първата книга, публикувана на английски език през 1474 г. от Уилям Кекстън, бе продадена на търг в Лондон за над 1 милион британски лири (1.86 милиона долара), оповести аукционна къща "Сотбис". Става въпрос за тома "Сборник с истории от Троя" от Раул Льофевр, създадена и издадена в Брюж, която Уилям Кекстън е превел от френски на английски език. По това време почти всички книги, издавани в Европа, според в. "Дейли експрес" са били написани на латински. Излизането на книгата било подготвяно за подарък на сестрата на крал Едуард IV - Маргарет, и преценено като голям успех за английския издател, който не бил смятан за достатъчно опитен преводач. Това обаче дало тласък на английското книгопечатане и Кекстън открил типографска печатница в лондонския исторически квартал Уестминстър през 1476 г. Издаването на първата книга, отпечатана в Англия - "Казано от философите", е от 1477 г. В нея се съдържат библейски мъдрости и цитати на велики философи. Във всички книги на Кекстън обаче отсъстват титулни страници.
От "Сотбис" поясниха, че трима колекционери наддавали за книгата. Стартовата й цена била 600 000 лири, но за уникалното издание била платена сума, която надвишава над 1.5 пъти първоначалната му оценка.
През XV век книгопечатането се разпространява в цяла Западна Европа. За сравнение -първата българска книга, молитвеникът "Абагар", е издаден в Рим през 1651 година от бъдещия Никополски католически епископ Филип Станиславов. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар