23.07.2014 г.

„Диана Експрес” минава през Стара Загора, в турнето си, посветено на 40-я юбилей на групата

Днес (23 юли) в Стара Загора е концерта на обичаната от много поколение българи "Диана Експрес". Той е част от турнето на групата, с което се отбелязва 40 години от създаването й.
„Това е сериозен юбилей. В края на краищата само един път се чувства такъв юбилей. Имаме организирано лятно турне, което включва Стара Загора, Пловдив, Добрич, Варна, Бургас, Русе, Хасково и Плевен. След това ни предстои едномесечно турне в САЩ и Канада, а от октомври до края на годината ще изнесем над концерти и в по-малките градове на България.
Разбира се, че ще има концерт и в столицата, обаче в началото на 2015 година, защото организацията по него е доста мащабна и трудна”, заяви композиторът Митко Щерев.
Сега „Диана Експрес” е почти в оригиналния си състав. Митко Щерев свири на „Хамоннд”и пиано, вокален солисти е Илия Ангелов, изпял всички хитове на групата и нейно лице през годините.Той свири и втора китара. На бас китарата е Живко Топалов – също знакова личност за „Диана Експрес”. Той участва в албумите „Молитва за дъжд” и „Златна ябълка”. Новите музиканти в групата са барабаниста – Бисер Йосифов и соло китариста Александър Георгиев.
В концерта са включени и нови песни. До края на годината „Диана Експрес” издава и два радио сингъла. Първият вече излезе – това е оркестрова версия за соло китара по темата от филма „Осъдени души”. Вторият ще излезе през септември. Тази песен написана от Митко Щерев по текст на Александър Петров, с оригиналното заглавие „Магистралата”.
„Българския Закон за Авторско право е перфектен и досега аз използвах два пъти от правото си да се защитя. Първия беше преди четири години, когато  Лили Иванова отказа да превежда в „Музикаутор” полагащите се по закон 8% от приходите на концертите си. Тогава аз участвах в концертната и програма със 7 песни. След като не се разбрахме бях принуден с „Нотариална покана” да и забраня да изпълнява песните ми на концерти.  Вторият започна  преди две години. Един от бившите китаристи на „Диана Експрес” - Максим Горанов, след като регистрира търговска марка със същото име си въобрази, че притежава групата и песните написани за „Диана Експрес” от мен. Ентусиазма му преля и през 2011 г. той тръгна на национално турне с плакат „Диана Експрес – ЗАВРЪЩАНЕ”.
Той и още трима музиканти бяха осъдени за кражба на песните ми. Тези хора имат забрана до края на живота си да изпълняват моя музика и представете си, сега пак го правят.
Както казах Закона за Авторско Право е перфектен и няма нужда от никакви поправки.
Просто М. Горанов и още трима музиканти се опитаха да откраднат името „Диана Експрес” както и хитове на групата, но повтарям: Бяха осъдени и всичко приключи. Никой, освен мен и Илия Ангелов не може да представлява името група „Диана Експрес”, категоричен е композиторът.
„Аз мисля, че и в момента новото поколение българи си имат собствени звезди. Не е редно Лили Иванова и „Диана Експрес” и сега да бъдат номер едно. Всичко се мени на 7 години. Променя се и музиката. Тя е такава, каквото я правят младите автори и певци и дали ми харесва на мен и на вас е без значение. Лично аз съм обнадежден за бъдещето на българската поп музика. През последните пет години постоянно слушам много добри песни, изпълнители и групи”, допълни той.

 Създателят на "Диана Експрес" Митко Щерев е роден през 1946 г. в Ямбол.  Учи пет години в Музикалното училище на Пловдив. Професионалната му кариера на музикант, аранжьор и композитор е свързана с Емил Димитров, който го кани през ноември 1967 г. в оркестъра на „Синьо белите” като пианист. От 1971 до 1973 г. той работи като диригент и аранжьор и с Лили Иванова. За двамата е написал над 35 песни и е продуцирал четири албума. През 1974 година той основава група „Диана Експрес”. До сега групата има издадени 6 албума, три сингъла и над 4000 концерта в България, Русия, Чехия, Германия, Куба и други държави. През 1974 г. Митко Щерев дебютира и в киното. Написал е музика за над 35 игрални филма и 5 телевизионни сериала. През 1995 година по случай „Сто години световно кино” той е избран от членовете на СБФД за филмов композитор на столетието. Той е написал над 300 песни издадени в България и чужбина. Има над десет златни хита, които са минали границата от 30 години. Ще спомена: „Блус за двама”, „Утре”, „Северина”, „Адаптация”, „Балада за Пловдив”, „Наследство”, „Осъдени души”, „Майчице свята”, „Усмивката” и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар