17.07.2014 г.

17-то издание на Банско джазфест започва на 8 август

Международният джаз фестивал в Банско натрупа дълго летоброене - това лято той ще се проведе за 17-и път. В програмата отново присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. От една страна - блус, би-боп, суинг, диксиленд... От друга - съвременното лице на "свободната музика".
17-ото издание на фестивала (8-13 август) е оцветено с повече българско присъствие. За "подгрявка" на 6 и 7 август ще бъдат изпълнени два клавирни концерта - на Александър Хинчев и на проф. Йовчо Крушев. Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън комбо, Йорданка Христова с оркестър "София", Васил Петров с Биг бенда на Благоевград са сред гвоздеите на шестте дни в планинския курорт. С интерес очакваме Стефка Оникян с инструменталното трио "Рокис" и младите таланти - нейни ученици. Добре познатият тук Аксел Цвингенбергер (Германия) & Кейто Сайто (Япония) - пиано, и "Джайв Ейсес" (Великобритания) ще прибавят още един, по-различен щрих към атмосферата на фестивала. Чайна Мозес - дъщеря на прочутата Ди Ди Бриджуотър, Ийока - вокал и африкански барабан, "Таня Мария Вива Бразил квартет" и холандската саксофонистка Кенди Дълфър са сред чуждестранните гости, които ще излязат на откритата сцена на площад "Никола Вапцаров".
А всяка фестивална нощ Михаил Йосифов и неговите музиканти ще са домакини на джемсешъните в клуба на хотел "Бъндерица". През цялата фестивална седмица джаз ще звучи и през деня от различни камерни сцени, разположени в хотели и ресторанти. Всички концерти са безплатни за публиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар