1.02.2012 г.

ВВС може да се сдобие с изтребители F-16, подарък от САЩ


За първи път от много години българските ВВС имат шанс да вземат „нови самолети” – на старо. Навремето ген. Михо Михов се прочу като „най-големия ас” в света, след като свали от въоръжение няколко стотин самолета и още толкова хеликоптери. Оттогава МО непрекъснато обсъжда сделки за закупуването на нови изтребители, но пари все не се намират.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще дойде на 5 февруари в София с официална оферта към българското правителство - да вземе от американската армия употребявани изтребители F-16, пише „Труд”.
Предложението ще е машините да бъдат подарени на страната ни. Ние ще трябва да дадем парите за тяхното възстановяване и вкарване в експлоатация, обяснява изданието. Първоначално ще бъдат предложени 4 машини Block-25, които са произведени преди 20 години и стоят “консервирани” като резерв за американската армия. Специалисти твърдят, че за да влязат в експлоатация, ще трябва да се платят средно по 15-20 млн. лева за една машина.
Целта на американската администрация е да разшири пазарите на този вид изтребителна техника по света и на Балканите. За да функционират тук тези изтребители, ще трябва да бъде изградена логистична база, както и да бъде обучен персонал за тяхната поддръжка. От няколко години български пилоти се обучават във ВВС на САЩ да управляват изтребители от такъв клас

Няма коментари:

Публикуване на коментар