29.02.2012 г.

16-то издание на София Филм Фест започва на 9 март


С „Огнярът” на Александър Балабанов откриват предварителната програма

Още преди официалното откриване на 16-ото издание на София Филм Фест, което ще е на 9 март в Зала 1 на НДК с филма на Константин Божанов „Аве”, прожекциите в програмата на феста започват от 2 март.
Тогава в Дом на киното може да видим филма на Алексей Балабанов „Огнярът”. Това е 13-ата продукция на руския режисьор, познат с„Карго 200“, „За уродите и хората“, „Война“ и „Брат“.
Сюжетът в новото заглавие ни пренася в света на Русия от края на миналия век. „Огнярът” е криминална драма в духа на киното пост Тарантино, концентрирана върху зловещите аспекти на човешката жестокост. Филмът фокусира вниманието върху живота на ветеран от войната в Афганистан, герой на Съветския Съюз, който се препитава като обикновен огняр с прякор Якут. В неговия образ се превъплъщава един от любимите актьори на Балабанов Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.
„Огнярът” е удостоен с наградата „Бял слон” за най-добър филм, режисьор, художник и музика в Русия за 2010 г. Творбата получи „Златна лилия” за най-добър филм на фестивала във Висбаден. Според журито, връчило приза, „филмът представя безкомпромисен портрет на съвременна Русия“.
Кинотворбата е естествено продължение на идеите и стилистиката на останалите филми на режисьора, сценариста и продуцента Алексей Балабанов.
Освен този филм, седмица преди официалното откриване на най-голямото киносъбитие у нас, ще видим и български филми, създадени между март 2011 и март 2012, ключови филми от Румънската нова вълна и специалното събитие на Европейския парламент, свързано с наградата LUX.
Сред тях изпъкват току-що спечелилия "Оскар" ирански "Раздяла", "Имало едно време в Анадола", чийто режисьор Нури Билге Джейлан пристига за феста, "Фауст" на Александър Сокуров, "Хавър" на Аки Каурисмаки, "А защо да не живеем заедно" (с Джейн Фонда, Джералдин Чаплин, Даниел Брюл, Пиер Ришар), "Момчето с колелото" на любимците на Кан братя Дарден и много други.
Откриването и закриването са с български филми - "Аве" и документалния "Стоичков". Сред новите родни продукции на фестивала, са "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов и "Вяра, любов, уиски", който е в конкурсната програма.
Специална "Олимпийска гала" ще посрещне режисьора на "Огнени колесници" Хю Хъдсън и звездата от филма Бен Крос. Лентата от 1981 г. спечели тогава 4 "Оскара", включително за най-добър филм.
"Балкански конкурс", ново българско игрално и документално кино, "Фокус Румъния", "Фокус Ирландия", ретроспекции на Еторе Скола, Милош Форман и Анджей Вайда, панорама на Данис Танович, "Кино и вино", интересен акцент с три от "Най-лошите филми на света", множество късометражни филми - включително състезаващите се в конкурса Jameson, са само част от рубриките на програмата.
Освен споменатите гости през март очакваме още сръбския любимец Любиша Самарджич, германската актриса Катя Рийман, Тил Швайгер, Бен Крос, Сърджан Драгоевич, Стефан Роблен. Джералдин Чаплин и Пиер Ришар също са поканени, но присъствието им не е сигурно.
Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", Дом на киното, "Одеон", Синема сити, Френския институт, Чешкия център, Гьоте институт. Цените започват от 5 лв. за ученици и студенти, нормалните са по 7/8.
16-ият "София филм фест" ще продължи от 2 март до 5 април. Същинската програма, когато ще се проведе конкурсната част и очакваме гостите на форума, е от 9 до 18 март. Филмите в нея са над 250.

Няма коментари:

Публикуване на коментар