15.02.2012 г.

"ACTA LA VISTA"


Правителството ще решава за спиране на участието на България в Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА до формиране на единна позиция на страните от ЕС.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще внесе в Министерски съвет предложение за спиране на процедурата по сключване от страна на България на споразумението. Предложението е съгласувано с премиера Бойко Борисов..
Министърът на външните работи и министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще координират позицията на българската държава със страните-членки и институциите на ЕС относно формулирането на обща позиция по Споразумението АСТА.
Вчера министър Трайков заяви, че поема цялата вина около споразумението.
"В момента има няколко вида реакции на държавите по темата, продължи министърът. Полша и Чехия вече са на една стъпка пред нас. Те започнаха ратификационна процедура и я спряха. Германия пък упълномощи посланика си да подпише и после промени посоката си към решението да не се подписва, каза Трайков. Има отсъствие на единомислие по темата в различните държави, а радикалното преобръщане на позициите по този документ АСТА стана в последните няколко седмици", призна министърът.
Един от организаторите на протеста срещу АКТА пък обобщи в интервю за Биволъ, че ACTA има изключително широк обхват, като застрашава свободите в Интернет, свободното споделяне на съдържание, генеричните лекарства, както и абсолютно всяка дейност, в която има резултат на интелектуален труд. Освен това ACTA създава условия за законодателни промени, които да обърнат някои от основите на правото, като презумпцията за невинност. По думите на Илия Темелков ACTA дава инструмент на големите музикални и кино компании да блокират сайтове и да преследват потребители, само защото имат съмнения, че те може би нарушават авторски права. "Неяснотата на ACTA позволява и използването на името на дадена компания да се тълкува като нарушаване на авторски права. Това пък би могло да цензурира критични статии за дадени компании, тъй като те нарушават авторски права, което е директен удар срещу свободата на словото", обобщава журналистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар