2.02.2012 г.

Билетите за градския транспорт в Зарата станаха по левче


С 25 % е увеличена от днес стойността на билетите за градския транспорт в Стара Загора, съобщи управителят на "Автобусни превози" ЕООД Ангел Делчев в първия ден на февруари. Цената за превоз по градските линии скача от 80 стотинки на 1 лев. Пропорционално е повишена и цената на билетите за всички маршрути до близките села, които се изпълняват с градски автобуси. Предстои увеличение, но засега не е уточнено с колко, и на цените за междуградските линии, допълни Делчев.
"От 2008 г. цените на автобусните билети не са променяни. Понасяли сме средно на ден по 3000 лв. загуби, което доведе до задължения към доставчици на горива, гуми и други части за над 3,4 млн. лв. Предприятието е поемало досега тези пасиви за сметка на печалбата си. Затова сме принудени, за да вървят автобусите в града, да поставим въпроса за вдигане на цената, за да се стабилизираме финансово, поне донякъде", каза още Ангел Делчев.
Гълъбовският кмет Николай Тонев, който е и консултант на превозвача "Автобусни превози", също потвърди загубите, които дружеството е натрупало през последните години не само заради скока на горивата, но и заради по-високата цена на резервните части и други консумативи. Тонев заяви за Радио Стара Загора, че предишното ръководство на община Стара Загора е пренебрегвало проблема с транспорта в града. По думите му общината вече е уведомена за скока в цената на билетите. "Договорът е такъв, че трябва да стане със съгласието на община Стара Загора, но другият момент е, че те имат право да прекратят договора на предприятието. Но аз не виждам коя фирма ще се наеме да работи на загуба", каза още гълъбовският кмет. Същевременно превозвачът продължава да не изпълнява клаузите на приватизационния договор – не са монтирани GPS-и на автобусите, от дружеството непрекъснато искат още средства за превоза на ученици и пенсионери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар