13.02.2012 г.

Над 500 кукери идват за 14-ти път маскарадни игри в Стара Загора


Община Стара Загора е домакин и основен спомоществовател на 14-я Фестивал на маскарадните игри с международно участие, който тази година ще се проведе на 26 февруари. В 11.00 ч кметът Живко Тодоров ще приветства маскарадните групи на площада пред общината, които ще изминат разстоянието от парк „Алана” дотам, като дефилират по главния булевард „Цар Симеон Велики”.
Зам.-кметът Иванка Сотирова съобщи, че общината подкрепя проекта с 8 000 лв., осигурила е и 3 000 лв. за наградния фонд, тъй като фестивалът има и конкурсен характер. Ще се работи за превръщането му в атракция за културния туризъм, след предварителен анализ на посещаемостта на игрите, стана ясно днес.
 Тази година във фестивала ще участват 535 представители на кукерски групи от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Силистра, Смолян, Пловдив, Перник, Благоевград и Стара Загора. Организаторът Крум Георгиев, председател на Общество за фолклор, очаква и гостуващи групи от Хърватска и евентуално Ирландия. Партньори са читалище „Н.Лилиев-2005”, Младежки общински съвет, Общински детски център, ансамбъл „Загоре” и клуб „Отворено общество”.
Целта на организаторите е да запази, развива и популяризира зимно- пролетните маскарадни игри, като унаследени културни съкровища. Идеята е жителите и гостите на града да почетат Сирни Заговезни като празник и емоционално да се заредят от тази богата културна традиция. Площадът пред общината ще се огласи от звънци, хлопки, чанове и хлопатари на кукери, старци, бабугери, джамалари, бразаи, васильовци и т.н. фестивалът съвпада и с християнския празник Сирни Заговезни – ден за покаяние, всеопрощение, на отказ от зломислия и злодеяния.
В съпътстващата фестивала програма е включена фотоизложба на Жейна Желева и изложба дърворезбовани маски на Стефан Димитров, които ще бъдат открити на 20 февруари в 17.00 ч. във фоайето на общината. На 26 февруари от 10.00 ч. се организира празнуване на Сирни Заговезни и в кв. Железник, а от 11.00 до 15.00 ч. във фоайето на общината ще се проведе детски пленер за рисунки на тема „Маски и маскаради”. Ще има още фотоконкурс за снимки от маскарадните игри, конкурс за най-успешен костюм и маска и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар