24.02.2012 г.

Връщат НВО и ТНТМ в училищата


Всичко ново е добре забравено старо
Бум-бум - Калашников, Калашников

Учениците в 9-ти и 10-ти клас ще преминават подготовка за задълженията им по отбраната на страната, оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили. Това решиха депутатите по време на разглеждането на второ четене на законопроекта за резерва на въоръжените сили на България.
 По време на разглеждането на второ четене на законопроекта за резерва на въоръжените сили на България депутатите решиха да приемат закон за задължително военно обучение на учениците от 9-ти и 10-ти клас. Подрастващите ще се запознават как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили. Така България се връща във времето преди 1989 г. когато всички ученици, завършващи 10-ти клас, провеждаха двуседмичен лагер по военно обучение в специализирани бази. Предметът Начално военно обучение, беше включен в училищната програма. 23 години по-късно военното обучение  ще отнема 5 от часовете на класа и се предвижда да бъде въведено от учебната 2013/2014 г. И пак 23 години по-късно идеята за военизация и дисциплина  не  е забравена. Студентите от гражданските висши училища и гражданите също ще има възможност да преминат военно обучение, но за тях ще е по желание.
Кръжоците, като извънкласна форма и извънучебните занимания пък ще възкръснат с програмата „Успех” („Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти”) бившите клубове по ТНТМ – което означаваше – Научно-техническо творчество за младежта. Мнозина от 40 и 50-годишните си спомнят какви възможности даваха тези клуове и колко интересни бяха заниманията. Празниците на ТНТМ-то пък се очакваха с нетърпение от учениците. На тях имаше демонстрации по авио и автомоделизъм, показваха технически макети, провеждаха се спортни състезания и т.н. Кръжоците пък бяха посещавани от голям процент от учащите се. Тази практика бе прекратена поради липса на средства. Сега Европа ни дава 100 млн. лв. за такава дейност за период от три години. От образователното министерство очакват в извънкласните форми да се включат около половин милион ученици. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар