27.02.2012 г.

„Лопе” е филм за живота и страстите на великия испански драматург


Испано-бразилският филм „Лопе” на режисьорът Андруча Уедингтън съвсем естествено привлича зрителския интерес по света, благодарение на новата вълна в американо-иберийското кино.
Филмът разказва за живота на големия испански драматург Лопе де Вега. В българското заглавие е добовено и – „ разпътник и съблазнител”. Лентата би могъла да се определи като испанската версия на Влюбеният Шекспир със своята идея за преливането между случващото се на сцената и в живота, изкуството и реалността, думите и делата.
Тук жизнерадостната комичност от американската приказка за любовните авантюри на барда от Страдфорд на Ейвън отстъпва своето място на пламенна и трагична страст, не сме и очаквали нещо различно от пълнокръвен испански филм.
Лопе де Вега е ключова фигура за испанския Златен век, един от най-продуктивните барокови драматурзи и заклет враг на самия Мигел де Сервантес. С разказа за неговата история се е захванал бразилецът Андруча Уедингтън, автор на окичения с награди Къщата на пясъка. В ролята на Де Вега ще видим дебютиралия ударно в киното с Килия 211 Алберто Аман, а негова партньорка и екранна съпруга е една от любимките на Алмодовар – Лионор Уорлинг, позната ни от Говори с нея и Лошо възпитание. Както намеква и заглавието, Лопе де Вега трудно може да мине за най-кроткия и хрисим драматург на света, който прекарва времето си зад писалището в създаване на пиеси, така че на Уедингтън му се налага да балансира умело между сценичните изпълнения, креватните авантюри и екшъна. Резултатът е пищен приключенски филм, който, също като митичния образ на испанския любовник, е изпълнен със страст и напълно непредсказуем. Да не говорим, че ако държите на общата си култура, това е далеч по-забавен начин да научите нещо за Де Вега отколкото от някой прашен учебник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар